Jetlag – här är våra bästa tips att bli av med den!

Jetlag är den absoluta nackdelen med att flyga till andra sidan jordklotet. Vi har varit med om jobbiga jetlags tidigare när vi besökt Maui med 11 timmars tidsskillnad. Det sägs att det tar en dag för varje timmes tidsskillnad att ställa om.

Vi har nu varit här i Melbourne i tre nätter, Ivan försöker sova i smyg så fort han får chansen och jag somnade mitt i en mening när jag högläste för barnen häromdagen. De första två nätterna gick hur bra som helst då hela familjen sov mellan 18:30 till 05:30 . Det var tydligen tröttheten från resan som gjorde att vi kunde sova så många timmar för nu sitter vi här klockan 03:00 på morgonen och kan inte somna om. Om en timme-per-dag-tesen stämmer så har vi alltså sju dagar till med mosig hjärna och tidiga morgnar framför oss.

Här är våra bästa tips för att bli av med jetlag:

Ställ klockan

Det är nödvändigt att ställa klockan för att komma upp i ”normal” tid på morgnarna. Om man inte gör det och sover så länge som kroppen vill så tar det alldeles för lång tid att komma in i rätt rytm. Det är superjobbigt, vi vet, men värt det!

Håll er vakna

Ibland krävs att man måste pressa sig själv och barnen att hålla sig vakna på eftermiddagarna för att komma över jetlagen. Det gäller att komma på trix för att hålla barnen vakna. Mutor som glass och godis kommer man långt med!

Power-nap på rätt tid

Ibland kan det vara totalt omöjligt att hålla barnen, helst små barn, vakna hela dagarna. Om det är möjligt så styr in en liten power-nap så tidigt på dagen som möjligt så att den stör nattsömnen så lite som möjligt!

Ät på rätt tider

Att äta på ”rätt” tid är ett viktigt redskap för att fortare komma över jetlagen. Även om man inte är hungrig när det är lunchdags och egentligen bara vill sova så är det viktigt att göra det.

Träna

Utnyttja de tidiga morgnarna till att träna så att kroppen får en härlig start på dagen och blir piggare.

Aktivera er

Istället för att hänga på hotellrummet när man är trött och egentligen bara vill sova så gå ut och aktivera er. Om barnen har mycket problem med omställningen så hitta på saker som de tycker är roligt. Vi har lekt i lekparker, badat i havet och ätit mycket glass.

DSC_0827

Bada är ett bra tips om man behöver piggna till

DSC_0864

Se till att barnen är aktiverade och får röra på sig

Undvik alkohol

Om man försöker hålla sig vaken på kvällarna så kan det vara en bra ide att hålla sig ifrån alkohol. Man blir ju inte direkt piggare av ett glas rödvin!

Koffein

Sist men inte minst ta till koffeinet!!! När man är jetlaggad så får man dricka hur många koppar kaffe eller valfri koffeindryck man vill, det är känt sedan länge! Tur att Melbourne är en av världens bästa kaffestäder!

IMG_6561

Det finns gott om caféer i Melbourne

 

//Anna-Stina

2 reaktioner på ”Jetlag – här är våra bästa tips att bli av med den!

  1. Anna, New York - My Bite of the Big Apple skriver:

    Toppentips! Jag tycker själv att jag klarar jetlagen mycket bättre sen jag började ta en vass vätskeersättning ombord på planet: Uppy (ingen reklam, bara personligt tips). Den återställer även kroppen elektrolytbalans, eftersom man blir väldigt uttorkad ombord. Har inte längre problem med huvudvärk första dagen i New York vilket jag alltid hade förr.

    • vagabondfamiljen skriver:

      Det låter ju toppen, skall testas! Svårt att dricka så pass mycket vatten att huvudvärken försvinner!

Lämna ett svar