Hyrbil och övrig transport i Kapstaden

För att ta sig runt i Kapstaden och Kap-halvön rekommenderar vi att man hyr bil. Det är vänstertrafik och på vissa ställen kan trafiken vara aggressiv och tät. Det är tydligt att bilförarna här inte har samma säkerhetstänk som i Sverige, då många omkörningar sker på fel ställen och bilbälten absolut inte är något måste.

HYRA BIL

Det finns ett stort antal biluthyrningsfirmor i Kapstaden. Kommer man med flyg till CapeTown international airport så ligger alla uthyrarna bekvämt belägna på promenadavstånd från terminalen.

IMG_1193

Hyrbilsföretagen är bekvämt uppradade på Kapstadens flygplats

TAXI

I Kapstaden använder man nästan uteslutande Uber som taxi-service. Vi testade det aldrig själva men alla vi pratade med använde sig av det och enligt dem funkade det utmärkt.

TÅG

Det går tåglinjer som förbinder Kapstaden med dess ”förorter”, men att åka dem är inget att rekommendera. Helst inte med barn. Tågen är slitna, stundtals överfulla samt att kriminaliteten ombord kan vara brutal. Efter inrådan av en läkare som arbetade på en kirurgavdelning i Kapstaden, vars patienter ofta kom från just tågen, höll vi oss borta från dem.

DSC_0138

Tåget som man inte bör åka, i alla fall inte med barn

PROMENAD

Många av de mindre vägarna har trottoarer som är promenadvänliga. Där vi bodde i Fish Hoek var det väldigt kuperat så vi använde vår dubbelvagn sparsamt. I efterhand var det helt onödigt att släpa med sig en så stor vagn, det hade räckt med en liten för treåringen.

DSC_0561

Promenera gick utmärkt, även med dubbelvagn. Här i Kalk Bay