Valskådning och andra sevärdheter på Maui

Maui ocean center

Vid hamnen i Maalaea på västra sidan av ön ligger maui ccean center. Här kan man titta på tropiska fiskar, sköldpaddor, rockor, maneter och mycket annat. Höjdpunkten på akvariet är nog ändå att se en tigerhaj på nära håll.

En inträdesbiljett kostar en hel del så om man planerar att besöka akvariet flera gånger lönar det sig att som vi gjorde, köpa ett årskort som ger gratis inträde.

dsc_0114

Maui ocean center

img_1264

Maui ocean center

dsc_0155

Rocka i glastunneln på Maui ocean center

dsc_0152

Glastunneln på Maui ocean center

img_0059

Årskort på Maui ocean center

Valskådning

Mellan november och maj varje år fylls havet utanför Mauis kust med knölvalar som har tagit sig hela vägen från Alaska för att föda. Valarna simmar nära kusten vilket gör det lätt att se dem och följa deras karaktäristiska rörelser, så som hoppen, slagen med bröstfenorna mot vattenytan och dyken.

dsc_0441

Valar fotade från land

Om man vill komma valarna ännu närmre så kan man åka på en valskådningstur. Det finns många arrangörer men en av våra favoriter är organisationen Pasific Whale foundation som arbetar för att bevara och skydda djurlivet i haven. Ett tips är att åka med den tidiga morgonturen då allt är lugnare och solen inte bränner.

dsc_0974

Valar fotade på valskådningtur

Om man vill ha en chans att komma valarna så nära det bara går, så skall man ställa sig på en SUP eller sätta sig i en kajak och paddla ut. Vi har gjort det vid ett flertal tillfällen och det är en obeskrivligt häftig upplevelse. Kom bara ihåg att hålla avståndet från valarna. Det är nämligen förbjudet att ta sig närmare än hundra yards, cirka nittio meter. Om valarna däremot simmar fram till dig så är det ok.

dsc_0962

Valar fotade under kajaktur

Maui Whale Festival

Varje år i februari anordnas maui whale festival i Kihei. Det är ett jippo som startar med en stor ”whale parade” längst huvudgatan och fortsätter därefter med marknadsstånd, uppträdanden, barnaktiviteter av alla de slag samt massvis med restaurangvagnar. Väl värt ett besök.

dsc_0031

whale parade i Kihei

dsc_0043

Ansiktsmålning på maui whale festival

dsc_0057-1

Mycket roligt för barnen på maui whale festival

Kula botanical garden

Upcountry i Kula ligger en mysig liten trädgård, kula botanical garden som är värd ett besök. Det är lätt för småbarn att promenera runt själva och utforska växter och blommor.

dsc_1035

kula botanical garden

dsc_1049

kula botanical garden

Ali’i kula lavender farm

Ett av våra favoritutflyktsmål på Maui är ali’i kula lavender farm. Det är en fridfull trädgård med många fina växter och träd och med en helt magisk utsikt över södra och västra Maui. Det är lätt för barnen att ta sig runt och det finns gott om gräsmattor de kan springa omkring på. I trädgården finns det en liten shop som säljer lavendelprodukter och även ett litet café. Lavendelfälten blommar dock inte fören på sommaren.

dsc_0474

Ali’i kula lavender farm, ett av våra favoritställen

dsc_0025

Ali’i kula lavender farm

dsc_0026

Ali’i kula lavender farm

dsc_0063

Vacker utsikt över södra Maui från ali’i kula lavender farm

dsc_0476

ali’i kula lavender farm

Barnes and noble

En regning dag kan det vara perfekt att åka till bokaffären barnes and noble i Lahaina och läsa böcker i deras barnhörna. De har även events för barn som kan vara roliga att vara med på. Vi hamnade på en Frost-sing-a-long till vår dotters stora förtjusning.

img_0746

Bokläsning på barnes and noble i Lahaina

dsc_0103

Frost-sing-a-long på barnes and noble i Lahaina