Solskydd för barn

Vi har alltid haft stor respekt för solen och riskerna med UV strålning. Ofta styr vi våra dagliga aktiviteter lite efter hur solen står på himlen. På morgnarna och förmiddagarna är vi väldigt aktiva medan vi mitt på dagen kryper in i skuggan, gör utflykter i bilen, går med barnen i vagnen eller åker och handlar.

Solskydd för barnen

Eftersom barn har extra känslig hud är det superviktigt att skydda dem så gott det går från solen.

Kläder

Det allra bästa solskyddet för barn är heltäckande kläder. I ett varmt land blir det oftast för varmt med tighta kläder som sitter åt på kroppen. Det bästa är ett par tunna vävda bomullsbyxor och en tunn vävd tunika/skjorta. En solhatt som ger skugga i hela ansiktet är bra att ha men smörj ändå in ansiktet med solskräm.

dsc_0958

Heltäckande tunna kläder ger ett superbra solskydd

Badkläder

Det finns en uppsjö av olika badkläder för barn. Vi har alltid använt heltäckande badkläder till våra barn tills dess att de vägrat sätta på sig dessa tighta plagg. Vi har numera gått över till dräkter med något kortare ärmar och ben och desto mer solkräm.

En bra solhatt i badmaterial är ett måste när barnen är i vattnet och leker.

dsc_0266

Heltäckande badkläder och solhattar är perfekt för soliga dagar

img_5729

Heltäckande badhattar

Solskyddskräm

Barn under ett år skall helst inte använda solskyddskräm så där gäller det att vara extra försiktig och spendera mycket tid i skuggan. Här är heltäckande, tunna, ej åtsittande kläder ett bra alternativ till solskydd.

Till våra barn använder vi alltid minst solskyddsfaktor 50 och krämer som är gjorda för barns känsliga hudar. Kom ihåg att smörj in med mycket kräm så att det verkligen täcker alla delar av huden (som inte skyddas av kläder). Kom ihåg att smörja in på nytt efter att barnen badat.

Även om våra barn har blivit insmorda med solkräm ett hundratal gånger vid det här laget så är det alltid skrik och gnäll varje gång vi skall smörja in.

Värmeutslag

Vår dotter fick värmeutslag under de första dagarna på Hawaii vilket är helt ofarligt men obehagligt för de små. Vi höll henne helt borta från solen och använde löst sittande kläder för att det inte skulle skava. Det gick över av sig självt på några dagar.

Solskydd till vagnen

Vagnen ger  bra solskydd men tänk på att det kan bli väldigt varmt inne i den så häng inte för en filt eller dylikt som hindrar frisk luft från att komma in.

Solskärm

Vi köpte till en avtagbar solskärm till vår vagn som var lätt att knyta fast och ta bort. Den var otroligt effektiv och kan rekommenderas.

img_0130

Ett bra komplement till vagnens egen skärm är en avtagbar solskärm

Sarong

En sarong är det perfekta komplementet till en solskärm i vagnen. På de delar av kroppen som vagnen och solskärmen inte täcker lägger man på en tunn sarong.

Solskydd på stranden

Våra barn älskar att vara på stranden och gräva sandslott och bada. När vi spenderar hela dagar på stranden är det extra viktigt med solskydd.

Soltält

På Hawaii köpte vi ett soltält som vi använde flitigt. Det ger perfekt solskydd och det är mysigt för barnen att vila och sova i. Ingen ide att försöka sätt upp det på blåsiga dagar dock. Vi köpte vårt soltält på Costco.

dsc_0554

Soltält ger mycket skugga

dsc_0076

Soltält ger bra med skugga

Skugga

Om man tänker spendera hela dagen på stranden så är det viktigt att det finns skugga att dra sig tillbaka till. När solen rör sig över himlen så flytta efter skuggan. Kom ihåg att se upp för fallande kokosnötter. Ligg inte direkt under palmer som inte blivit plockade och rensade!

img_5324

Sök en skuggig plats på stranden

img_5246

Sök en skuggig plats på stranden

Solskydd i vattnet

När vi är i länder med varmt vatten och vi surfar mitt på dagen (vilket vi helst försöker undvika på grund av solen) så använder vi rashguards och hög solskyddsfaktor i ansiktet. Ibland när vågorna är små och jag vet att jag inte kommer att ramla av brädan för mycket så använder jag keps.