Djur och natur på Maui

Maui har ett rikt djur- och växtliv både till havs och på land. Som tur är finns det inga giftiga djur och inte heller några ormar på ön. Under våra visteler har vi och våra barn haft mycket nöje av att titta på och prata om alla djur och växter vi sett.

Tigerhaj

Tyvärr har Hawaii upplevt fler hajattacker de senaste åren än vanligt. Vad detta beror på vet ingen, men forskningsgrupper har tillsats för att försöka hitta ett svar. Sannolikheten att stöta på en tigerhaj är dock minimal men det gäller att göra det man kan för att undvika det. Gå in på dlnr.hawaii.gov och läs om vad man skall tänka på innan man går i vattnet.

Hawaiiansk grön havssköldpadda

Den gröna havssköldpaddan som heter honu på hawaiianska, spelar en stor roll inom den hawaiianska kulturen. Den anses vara en andelik figur som vakar över och skyddar familjen. Har man tur så ser man en sköldpadda som krupit upp på land för att värma sig i solen.

DCIM100GOPRO

Närkontakt med hawaiianska honu

dsc_1017

En honu som värmer sig i solen på S-turns

Knölval

Hur många gånger man än har sett en val så är man fortfarande lika förundrad och hänförd när de dyker upp där ute till havs. Dessa magnifika djur kan mäta upp till femton meter och väga trettiosex ton! Från stranden, båten, kajaken eller brädan är de fascinerande att titta på, både för vuxna och för barn.

dsc_0441

Knölvalar

Hawaiiansk munksäl

Den hawaiianska munksälen lever endast i vattnen runt Hawaii. Tyvärr är den idag utrotningshotad med mindre än 1100 stycken kvar i livet. Det är relativt sällsynt att se en munksäl men ibland kommer de upp på stranden och solar lite.

dsc_0154

Hawaiiansk munksäl på Launiupoko

dsc_0158

Spännande att titta på den hawaiianska munksälen på Launiupoko

Mungo

Denna lilla varelse ser man många av på Maui. Mungon fördes till Maui på slutet av 1800-talet i ett försök att minska råttpopulationen på ön. Detta lyckades dock inte utan istället utrotades ett antal fågelarter nästan helt, däribland den hawaiianska nene-gåsen.

dsc_0446

En mungo

Haleakala silversword

Denna planta är mycket sällsynt och den växer endast på Maui, på vulkanen Haleakalas sluttningar. Håll utkik efter den när ni kör eller vandrar på Haleakala.

dsc_0129

Den sällsynta Haleakala silversword

Lite bilder på andra djur och växter att njuta av på Maui:

dsc_0661-1

img_1444

dsc_0526

dsc_0500

dsc_0489

img_0315

img_0316