Bilsemester i Tyskland med barn

Att bila genom Europa har länge varit en dröm för oss. Vi fantiserade om hur mysigt det skulle vara att glida genom vackra landskap, stanna på noga utvalt ställe och ha picknick (självklart inhandlat på den lokala marknaden), bo på gamla anrika slott och njuta goda viner när barnen gått och lagt sig. Dessa fantasier grusades relativt snabbt när det började spöregna i Danmark och fortsatte hela vägen genom Tyskland och en bit in i Frankrike. Man kan väl säga att ingen av våra fantasier infriades utan verklighetens bilsemester såg helt annorlunda ut. Oavsett vad så blev den väldigt bra ändå och vi lärde oss väldigt mycket om vad som funkar och inte funkar för vår familj.

Städer/områden vi besökte i Tyskland;

Allmänna tips

 • Tyskland har för närvarande inga vägtullar.
 • Autobahn är hastigheten hög och det är extremt mycket trafik.
 • Vi upplevde att bilförarna på de tyska vägarna är mycket strukturerade och uppmärksamma.
 • Det finns ett stort utbud av bensinmackar och matställen/toaletter efter vägarna. Många stopp har även lekparker.
 • Internet fungerade utmärkt längs vägarna (med undantag för ett område kring Bremen där det inte fungerade alls).
 • Se till att ha tillgång till någon slags GPS, vare sig det är i bilen eller via telefonen. Det är inte alltid skyltat och vi sparade säkerligen många timmars felkörning med hjälp av GPS.
 • Ta tid på er! Räkna in toalettpauser, matstopp, sträcka-på-benen-stopp samt andra oväntade stopp i restiden.
 • Ha aktiviteter till barnen, surfplatta, små leksaker, ljudböcker etcetera.
 • Ha vatten och snacks tillgängligt inne i bilen – mutor till barnen kommer man långt med
 • Om ni planerar att åka en längre sträcka under en dag så kan det vara läge att stanna i en mindre stad och låta barnen springa av sig i exempelvis en lekpark.
 • Räkna med att det kan ta lång tid att ta sig in och ut ur stora städer på grund av trafik och många enkelriktade gator.
 • När man kör längs motorvägen så ser man inte mycket av landskapet och naturen utan det krävs att man kör av på mindre vägar för att uppleva det.
 • Om man har begränsat med tid bör man satsa på att utforska ett mindre geografiskt område hellre än att försöka hinna med så mycket som möjligt.
 • Om man har begränsat med tid och en specifik stad man vill utforska så bör man inte kompromissa med boende. Det underlättar avsevärt att bo centralt och slippa krångla med lokaltrafik eller bilen.
 • Tänk på hur bilen packas. Sådant som man använder dagligen skall vara lättillgängligt. Det är mycket praktiskt att ha värdesaker såsom kamera, datorer och pass i en ryggsäck eller dylikt som man bär med sig om man lämnar bilen vid matpauser eller vid någon sevärdhet.

När bokar man boende

Här finns flertalet alternativ att välja bland, beroende på vilken rutt man har valt att köra samt hur man är som person. Vissa kanske vill boka boende flera veckor innan för att vara på den säkra sidan medan andra väljer att inte boka alls utan letar upp ett boende samma dag. Hur man än gör så bör man tänka på följande;

 • Under högsäsong juli/augusti kan många hotell vara fullbelagda så det kanske kan vara tryggare att boka i förväg. Vi upplevde även att det var svårt att få rum under december månad.
 • Om du bokar hotell i förväg så kan det vara svårare att vara flexibel när det gäller rutt.
 • Om du bokar hotell i sista minuten så kan du på vissa bokningssiter få sista-minutenrabatter.
 • Det kan vara skönt att ha boende bokat och klart något så när tidigt under eftermiddagen/kvällen så att man slipper irra runt och leta när det blivit mörkt.

Vad bör man ha med sig på bilsemestern

 • Bilförsäkring. Av egen erfarenhet vet vi att olyckan kan vara framme när man minst anar det och därför är det oerhört viktigt att se till att ha en bra försäkring till bilen. Kom även ihåg att kolla upp, innan avresa, om försäkringen gäller utomlands samt vilka papper du bör ta med dig!
 • Sjukförsäkring. Kolla upp vad som gäller för just din försäkring och om du behöver teckna en extraförsäkring.
 • Internationellt körkort – Ibland räcker det inte med ett vanligt svenskt körkort så kolla upp vad som gäller för vilket land hos Motormännen.
 • Pass och Id-handlingar.
 • Det europeiska sjukförsäkringskortet även kallat EU-kortet, underlättar att ha med sig om man skulle behöva söka vård i något eu-land. Du beställer kortet här.
 • Varma filtar, vattenflaskor och andra förnödenheter som kan vara bra om bilen havererar eller något annat oplanerat inträffar.

 

Hamburg med barn

Vårt första stopp under vår bilsemester i Tyskland var Hamburg. Det regnade mestadels av tiden så vi hade inte chansen att uppleva staden exakt på det sätt vi önskade men vi fick dock mersmak och kan verkligen tänka oss att åka tillbaka Hamburg i framtiden. Här hittar ni vårt blogginlägg och alla våra tips om … Fortsätt läsa Hamburg med barn

Goslar med barn

Efter vårt första stopp i Hamburg körde vi vidare ner mot Goslar. I denna mysiga lilla stad hittar man flest korsvirkeshus i hela Tyskland. Här finns många sevärdheter såsom kyrkor, slott och museum. Vi spenderade mesta tiden i en lekpark men hann även med att vandra runt och utforska staden lite. Här hittar ni vårt … Fortsätt läsa Goslar med barn

Schwarzwald med barn

Vårt korta, men supermysiga besök i Schwarzwald räknar vi som en av höjdpunkterna på vår bilsemester genom Europa. Hit vill vi verkligen återvända och vandra i de mysiga skogarna och äta god mat på ett gasthaus i någon av de små pittoreska byarna. Här hittar ni vårt blogginlägg och alla våra tips om Schwarzwald.

Heidelberg med barn

I den Tyska universitetsstaden Heidelberg stannade vi i några timmar och hann utforska en liten del av staden. Vi besökte den välkända gamla bron, Alte Brücke, som går över floden Neckar. Vi promenerade i smala gränder och tittade på vackra byggnader och kyrkor och vi åt middag i en av de många restaurangerna som Heidelberg … Fortsätt läsa Heidelberg med barn

Lübeck med barn

Till Lübeck åkte vi på vägen tillbaka till Sverige i början av december. Vi besökte den berömda julmarknaden som blev en väldigt positiv upplevelse för oss. Med härlig julstämning, goda bakverk och vackra gamla byggnader och mycket mer är julmarknaden i Lübeck verkligen något alldeles speciellt. Här hittar ni vårt blogginlägg och alla våra tips … Fortsätt läsa Lübeck med barn