Street art och Sichuanpeppar i Melbourne

Efter några varma och omtöcknande första dagar på stranden i St Kilda, närförorten där vi bor, så bestämde vi oss för att utforska centrala Melbourne. Vi passade på en dag när vädret skulle bli lite svalare men den prognosen visade sig slå helt fel och istället vandrade vi runt i stadskärnan i 30 gradig hetta. Inte att rekommendera med små barn!

Vanligtvis brukar vi hålla oss utanför storstäder när vi reser med barnen eftersom trafik, oljud, betong istället för grönska och brist på lekplatser är en dålig kombination med små resenärer i hasorna. Trots detta vill vi ju förstås se hela destinationen vi besöker så i detta fall fick det bli en dagsutflykt. Vi kan redan konstatera att hela familjen älskar staden och de tolv dagar vi kommer bo här känns redan för få. Till stadskärnan kommer man enkelt från St Kilda med någon av de många spårvagnslinjerna som går med tät trafik. Vi tog en sådan in till Federation Square och promenerade därifrån.

DSC_0794

Vi åkte spårvagn från St. Kilda in till Federation Square

Federation Square

Federation Square ligger så centralt man kan komma och är ett sluttande torg omgivet av museer och gallerier. Ofta sker någon typ av event på torget, när vi var där visades animationer av berättelser från aboriginernas Dreamtime, något som trollband barnen under lång tid. Torget ligger ett stenkast från mäktiga Yarra river vilken ringlar mellan skyskraporna och passerar under fotogeniska Princes Bridge. Båtfärder går på floden, något vi dock inte testat. Mitt emot Federation Square ligger lika ofta fotograferade Flinders Street station.

DSC_0812

Federation Square i Melbourne

DSC_0803

Princes bridge går över floden Yarra i Melbourne

DSC_0849

Vackra Flinders Street station i Melbourne

Hosier Lane

En kort bit från Federation Square hittar man Hosier Lane där husväggarna ständigt byter skepnad, det är nämligen uppvisningsplats för stadens graffitimålare och ett populärt tillhåll för alla som har minsta intresse av gatukonst. Barnen granskade väggarna med kritisk blick. Runt hörnet tog vi en kaffepaus på mysiga Chapter House lane.

DSC_0822

Hosier lane i Melbourne

DSC_0825

Hosier Lane i Melbourne

DSC_0836

Hosier Lane i Melbourne

Chinatown

När det var dags för lunch styrde vi kosan mot Chinatown eftersom jag var sugen på Dim Sum. Vi kostade till och med på oss att sätta oss ned på riktig restaurang med bord och stolar eftersom Ivan somnat i vagnen och chanserna att få äta upp maten i lugn och ro såg bra ut. Vi hamnade slumpmässigt på Shan Dong Mama, ett populärt ställe i lunchrushen som leverade stora portioner mat fylld med Sichuan peppar. En riktig höjdare, åtminstone för föräldrarna.

DSC_0855

Chinatown i Melbourne

DSC_0872

Trevlig restaurang med god mat i Chinatown, Melbourne

DSC_0865

Sichuanpeppar-himlen och lite dumplings på det!

Queen Victoria market

Dagen avslutades på Queen Victoria market som är en saluhall inomhus kombinerad med en stor utomhusmarknad. Här kan man hitta alla möjliga specialiteter och riktigt bra råvaror. Enda problemet är transporten från marknaden när det är varmt om man nu inhandlar färskvaror. Vi promenerade tillbaka till Federation Square på eftermiddagen. Vid det här laget kroknade vår sexåring som vi plötsligt insåg hade tillryggalagt åtta kilometer i värmen. Parent´s of the year!

DSC_0886

Skyskrapor finns det gott om i Melbourne, här är ingången till Queen Viktoria market

 

DSC_0892

Queen Viktoria market i Melbourne

DSC_0897

Australiensiska delikatesser på Queen Viktoria market, Melbourne

 

//Marcus

2 reaktioner på ”Street art och Sichuanpeppar i Melbourne

    • vagabondfamiljen skriver:

      Åh bodde du här i ett halvår?! Melbourne är en helt fantastisk stad!!! Älskar resan Australien 😉

Lämna ett svar