Vandring på Maui

Det finns många fantastiska vandringsleder på Maui. Under vår första familjeresa släpade vi med en bärryggsäck hela vägen från Sverige, för att sedan få erfara att vår ettåring minsann inte tänkte sitta i den utan bara gå själv. Det blev inte fullt så mycket vandring för oss som vi hade planerat men vi gjorde några tappra försök.

Upcountry

Längst Haleakalas sluttningar finns ett stort antal vandringsleder. Från Kula kan man ta  Waipoli road som slingrar sig brant uppåt och stanna vid någon av lederna som finns tillgängliga utmed vägen eller köra hela vägen till Polipoli spring state recreation area.

dsc_0648

Upcountry

dsc_0651

Upcountry

dsc_0662

Upcountry

dsc_0661

Upcountry

dsc_0657

Upcountry

Haleakala National Park

Längt uppe på toppen av vulkanen Haleakala, 3055 meter över havet, breder ett oändligt månlandskap ut sig. Det finns vandringsleder att utforska, men tänk på att luften är tunn och det kan kännas tungt att andas vilket gör det extra krävande.

Många turister åker upp till toppen för att titta på soluppgången eller solnedgången. Om man gör det så tänk på att ta med mycket kläder då temperaturen kan närma sig noll grader när solen inte är uppe.

Vägen upp till Haleakala är slingrig och inget för de som är bilsjuka. Vi körde upp en gång med vår då ettåriga dotter och även om hon sov hela vägen upp och hela vägen ner så blev hon bilsjuk.

dsc_0161

Haleakala National Park

dsc_0164

Haleakala National Park

dsc_0199

Solnedgång ovanför molnen på Haleakala

dsc_0129

Silversword är mycket sällsynt och växer enbart på Haleakalas sluttningar

Östra Maui

Hana highway, mer känd som ”road to Hana” startar strax efter Paia på norra delen av ön och går fram till Hana i öster. Längst den slingriga vägen är landskapet dramatiskt och kurvorna, vattenfallen och vandringslederna många.

Ett bra tips är att komma iväg tidigt på morgonen för att slippa den värsta trafiken. Om barnen är det minsta bilsjuka så är det tyvärr ingen bra ide att åka hit eftersom vägen är som en berg och dalbana.

dsc_0416

Vägen till Hana

dsc_0393

Vägen till Hana

dsc_0495

Black sand beach i Wai’anapanapa state park

dsc_0452

Black sand beach i Wai’anapanapa state park

dsc_0435

Ett av många vattenfall längst vägen till Hana

dsc_0515

Na’ili’ili-halele stream and waterfall