Fakta Maui

Första gången vi besökte Maui var på vår smekmånad, utan barn vintern 2011. Vi hade endast elva dagar på oss att utforska ön och vi gjorde det mesta av den tiden. Det var kärlek vid första ögonkastet och när vi några år senare gav oss ut på vår första långresa som småbarnsfamilj, var det självklara valet att åka tillbaka till Maui. Med alltför mycket bagage och en livlig ettåring satte vi oss på planet och startade vårt första äventyr som skulle vara i hela fyra månader, januari till maj. Vistelsen blev över förväntan och vi fick mersmak, både på resandet, surfen och på Maui.

Efter att vårt andra barn fötts packade vi ännu en gång väskorna och satte oss på planet som skulle ta oss till ”vårt andra hem” där vi lärt känna många vänner. Denna gång stannade vi i tre månader. 

Maui kommer alltid ha en speciell plats i våra hjärtan – Maui no ka oi.

 • Språk: Engelska och hawaiianska.
 • Tidsskillnad till Sverige: -11 timmar vintertid och -12 timmar sommartid.
 • Valuta: Amerikanska dollar.
 • Landyta: Maui är den näst största ön i ökedjan Hawaii, cirka 1884 km2.
 • Invånare: cirka 160 000 (2013).
 • Öppettider: De flesta butiker och restauranger har öppet alla dagar i veckan.
 • Frimärken: Finns endast att köpa på postkontor.
 • Sjukhus: Maui memorial medical center i Wailuku.
 • Vaccination: När man åker till Hawaii rekommenderas ingen speciell vaccination.
 • Turism: Här hittar man turister från många olika länder men de allra flesta kommer från fastlandet USA eller från Kanada. De flesta hotellkomplexen ligger i solsäkra Kihei, Wailea och Makena på södra sidan av ön.
 • Telefon: Det kan vara bra att ha ett lokalt telefonnummer om man stannar länge och lättast är att köp en superbillig mobiltelefon på Kmart eller Walmart och ladda den med valfri summa.
 • Klimat: På Maui hittar man olika mikroklimat vilka är representerade i de sex olika områden som ön delas upp i. Temperaturen vid kusten är närmast paradisisk.

Centrala Maui:

Kahului, som är den största staden på ön, har ett torrt och varmt klimat med en nästintill konstant bris. Ju närmare bergen och staden Wailuku man kommer desto mer regnar det.

dsc_0241

Kahului

Västra Maui:

På västra Maui ligger bland annat städerna Lahaina, Ka’anapali, Honokowai och Napili. Här är temperaturerna i likhet med södra Maui några grader över de andra delarna på ön, men ju längre norröver man kommer desto mer regnar det.

dsc_0016

Honokowai beach park

dsc_0970

Norr om Honolua bay

dsc_1005

Den dramatiska kusten norr om Honolua bay

dsc_0173

Slingriga vägar norr om Honolua bay

Norra Maui:

Städerna Paia och Haiku ligger på den norra delen av ön där det blåser och regnar mer än på södra och västra sidorna. Det är inte för inte som kitesurfarna håller till här. Hit tar sig de flesta svenskar som åker till ön.

dsc_0889

Kite beach

dsc_0956

Kite beach

dsc_0873

Kite beach

Södra Maui:

Kihei, Wailea och Makena är några av platserna på den solsäkra, södra delen av ön där hotellkomplexen och soldyrkarna frodas. Denna delen av ön har minst regn och det märks på den delvis torra terrängen.

dsc_0593

Ahihi-Kinaua naturreservat

dsc_0605

Södra Maui

Östra Maui:

Här är städerna få, vägen slingrig och här regnar det mest på hela ön. Längst den natursköna vägen till Hana passerar man etthundrafemtio kurvor, ett antal broar samt en oändlig massa regnskog.

dsc_0416

Vägen till Hana

dsc_0393

Vägen till Hana

dsc_0418

Vägen till Hana

Upcountry Maui:

Makawao, Pukalani och Kula ligger på vulkanen Haleakalas sluttning och här är temperaturerna några grader kallare än övriga delar av ön. Luften häruppe är otroligt frisk och färgerna extra klara.

dsc_0476

Alii Kula Lavender farm

dsc_1063

Upcountry

dsc_0662

Upcountry