Djur och natur på Guadeloupe

Djurlivet är otroligt aktivt på Guadeloupe, vare sig det är en tupp som gal, kossor som råmar eller grodor som sjunger så är det nästan ett konstant ljud från djur. Alla ljud är märkbara i början men efter några dagar så vänjer man sig och det blir mer rogivande.

Det finns inga för människan giftiga djur på Guadeloupe men däremot finns det gott om småkryp. Jag levde i den goda tron att det inte fanns några spindlar på Guadeloupe (vilket jag tyckt mig ha läst någonstans) men vår sista kväll fick jag erfara motsatsen. En relativt stor rackare hade kommit på besök till vår terass. Som tur var vad det den enda spindeln vi såg under hela vår vistelse.

Det kanske inte är så roligt att dela lägenhet med myggor, kackerlackor, grodor och myror, men man vänjer sig. Det går ju inte att få ett tropiskt paradisäventyr utan de tillhörande djuren.

Myggor och Zikavirus

När vi hade varit på Guadeloupe några dagar så började nyheterna i Sverige att rapportera om Zikaviruset och dess spridning. Vi oroade oss inte mycket utan det var bara att fortsätta sova under myggnät och undvika myggtäta områden.

Är man eller planerar man att bli gravid så kan det dock finnas större anledning till oro. Läs mer om Zikaviruset på WHOs hemsida.

Tusenfotingar

Ett aggressivt djur som man bör undvika så gott det går är tusenfotingen. Den är stor (den vi såg var cirka femton centimeter lång), brunröda till färgen, supersnabb och att bli biten av en skall enligt drabbade göra mycket ont. Det finns inget riktigt bra sätt att skydda sig mot den, men försök att skaka ur kläder och handdukar innan ni använder dem.

Kackerlackor

Dessa små obehagliga varelser är det bara att vänja sig vid. Ett av vår sons första ord under vår Guadeloupevistelse var ”lacka” = kackerlacka.

För att undvika att få med sig kackerlackor hem i resväskan kan man göra följande;

  1. Börja med att noggrant titta igenom alla resväskor/väskor och se att det inte gömmer sig någon kackerlacka däri.
  2. Skaka och gå igenom ALLA kläder, handdukar, skor, leksaker et cetera som skall packas ner.
  3. Direkt efter att man skakat ett plagg eller något annat så lägger man in det i en plastpåse. När plastpåsen är fylld så knyter man ihop den tight (så att ingen kackerlacka kan krypa in). Fortsätt fylla plastpåsar tills allt är nedpackat. Vi brukar inte packa ner papper, pennor och leksaker i plastpåsar utan endast textilier, men det är viktigt att gå igenom och titta på alla leksaker innan de packas ner i resväskan.
  4. Packa väskorna relativt snabbt så att inga kackerlackor kryper in under processen. Håll gärna väskorna stängda medan ni fyller plastpåsarna och skakar sakerna. När allt är färdigpackat så är det viktigt att hålla väskorna helt stängda tills det är dags för hemfärd. Packa därför inte väskorna för tidigt utan så nära avgång som möjligt.
  5. Vid hemkomst till Sverige tar man med sig plastpåsarna direkt ner till tvättstugan (eller vilken tvättlösning man nu kan tänkas ha) och tvättar allt, allt, allt. Det som inte kan tvättas kan man lägga in i frysen i ett dygn (i plastpåsar).

Leguaner

Leguaner är stora, ståtliga, spännande och mycket svåra att upptäcka uppe bland grenarna. I skogen bredvid Petit Havre satt de gömda men ibland kom de ner på stranden och spatserade runt.

dsc_0505

Leguan i skogen vid Petit Havre

img_5911

En Leguan som kommit ner till stranden på Petit Havre

Grodor

På Guadeloupe hittar man allt från minipyttesmå grodor som bodde inne med oss i lägenheten och sjöng vackert för oss när solen gick ner till stora paddor som turligt nog höll sig utomhus.

img_5493

Troligtvis en Johnstone’s whistling frog

dsc_0243

Troligtvis en Cane toad

Myror

Det kryllade av myror i vår lägenhet och varje dag gick de och hämtade brödsmulor och annat de kunde hitta i matväg. Man vande sig vid deras närvaro men de kunde bitas och det var inte så mysigt.

dsc_0105

Våra inneboende

Mancinellaträdet

Om det inte finns några giftiga djur på Guadeloupe så finns dock Mancillaträdet – ett av världens giftigaste träd. Precis allt med trädet är giftigt, barken, löven, frukten, saven et cetera. Frukten som ser ut som små gröna äpplen skall ironiskt nog vara god enligt de som smakat och överlevt. Rör inte trädet och stå absolut inte under det om det skulle regna eftersom det kan ge bränskador. Träden brukar vara noga utmärkta med skyltar eller målade med röd färg runt stammen.

Här kommer fler bilder på djur och växter som man kan njuta av på Guadeloupe:

dsc_0056

img_5598

img_5519

img_5515

img_5256

img_5331