Hur många hajar har vi stött på när vi surfat ?!

Nu är det dags igen, att åka till ett land vars hav bebos av dessa stora, fascinerande men ack så skrämmande varelser. Först och främst, självklart är det helt obefogat att gå runt och vara rädd för att bli biten av en haj, trafiken till stranden är långt mycket farligare och hajar är en naturlig och given del av ekosystemet. Det kanske ska tilläggas innan du läser vidare om mina nojjor…

Vi har surfat i hajtäta vatten tidigare under våra resor på Maui, i Kapstaden och i Durban och det är på vissa platser, mer än på andra, lite påfrestande att paddla ut när man känner till hajstatistiken och alla historier man får höra från lokalbefolkningen. Har vi stött på några hajar när vi surfat och hur skall det gå i Australien?

Hajar på Maui

Under vårt första år på Maui, 2013, hade Hawaii ovanligt många hajattacker. Så pass många att det sattes igång forskning i frågan varför Hawaii och specifikt Maui fick så mycket besök av tigerhajar! Här kan ni läsa om resultatet av studien.

Vi såg tack och lov inga hajar själva men Marcus kusin som var på besök hade en stor tigherhaj bredvid och under sin kanot när han var ute och paddlade. Detta hände några 100 meter från den plats där jag satt, glatt dinglande med benen och väntade på nästa våg! Denna historia fick jag inte berättad för mig förrän tre månader senare när det var dags att lämna Maui. Tack för omtanken!

DSC_0951

Marcus surfar på Maui

Hajar i Kapstaden

I Kapstaden och då på Indiska Oceanensidan vid False Bay är det vithajen man får akta sig för. På Atlantsidan där vattentemperaturen är avsevärt mycket kallare är vithajen ytterst ovanlig.

Som tur var träffade vi inte på någon vithaj under vår vistelse i Kapstaden, men vår granne som frekvent brukade snorkla i kelpskogarna nedanför vårt hus hade vid flertalet tillfällen stött på vithajar. Som han själv beskrev det: ” När de 4 meter långa vithajarna kommer simmande så gäller det att vara tyst och inte röra sig för mycket”. Efter de kloka orden frågade han Marcus om han ville följa med och snorkla!

Marcus som sedan barnsben är intresserad av hajar tackade vänligt nej till snorkelinviten men fick turen att dyka med både blåhaj och makohaj under mer ordnade former. Läs mer om den upplevelsen här; Dyka med hajar i Kapstaden.

IMG_1740

Muizenberg beach i False Bay där man kan stöta på vithaj

DSC_0251

På Atlantsidan där vattnet inte är mer än cirka 14C är det enda man får som surfsällskap en och annan liten säl

DCIM100GOPRO

Marcus dyker med makohaj i Kapstaden

DCIM100GOPRO

Marcus dyker med makohaj i Kapstaden

Hajar i Durban

I det varma vattnet utanför Durban finns både tigerhaj och tjurhaj. Där vi bodde och surfade vid Ansteys beach händer det mycket sällan att någon ser en haj i vattnet. Vår första dag hände det självklart och badvakterna fick kalla upp alla ur vattnet. Skön start på den surfresan.

En av de sista, om inte den allra sista dagen vi surfade på Anstey så simmade en haj bredvid brädan på Marcus. Turligt nog en liten haj men innan man kan utesluta att det inte är en 4 meters tigerhaj så hinner man få en smärre hjärtinfarkt.

DSC_0252

Ansteys beach i Durban där badvakterna kallade upp alla från vattnet

IMG_2332

Som tur var hade vi en glasruta mellan oss på Durbans akvarium

Hajar i Australien

Så till det mest aktuella, hur många hajar kommer vi att stöta på i Australien? Troligtvis (förhoppningsvis) noll om man går efter statistiken (jag litar ju inte på den dock). Den fakta jag hittat om hajattacker i Australien säger att de inte har flest antal attacker i världen men de mest dödliga! Kul fakta!

Hur kommer det sig då att låt säga USA som har flest attacker i världen inte har lika dödliga utfall. Jo i Australien har nämligen någon bestämt att tre av de mest attackvilliga hajar skall bo. Vithaj, tigerhaj och tjurhaj.

Jag väljer att återigen bortse från statistiken och fakta och låtsas som att det inte bor några hajar i Australien alls (inte några giftspindlar eller giftormar heller för den delen!).

//Anna-Stina

 

9 reaktioner på ”Hur många hajar har vi stött på när vi surfat ?!

 1. marianorrgard skriver:

  Själv har jag simmat med valhajar, och sett en liten revhaj då jag snorklade på västkusten 🙂 och hållit i en levande pyttehaj som fastnat på någons fiskekrok, innan den kastades tillbaka i det fria igen 🙂

 2. mayanordlund skriver:

  Vilket intressant inlägg! 🙂 Själv har jag lite hajskräck, vilket nog är en anledning till att jag drar mig för att surfa – i alla fall långt ut från stranden. Jag simmade dock med revhajar i Malaysia, vilket kännes tillräckligt läskigt även om jag vet att de inte är farliga…! Vi ska till Australien i mars/april, får se om vi vågar oss ut i vågorna då! Det blir nog inte utan en guide/ledare i så fall! 😉

  • vagabondfamiljen skriver:

   Kul att du tycker det!
   Skall ni till Australien i mars/april ?!? Vilka planer har ni? Vi kommer att vara i Sydney i slutet av mars och sedan köra vidare upp till Noosa och vara där april ut. kul om vi kunde surfa tillsammans 😉

   • mayanordlund skriver:

    Vi ska göra Nordön här i NZ i slutet av mars, så lutar nog mer åt april i OZ. Vi tänker flyga till Sydney och jobba oss uppåt. 🙂 Ja, det vore superkul att träffas, och ni skulle kunna få agera våra surflärare haha! 😉 Vi får hålla kontakten!

 3. Christine - 29° skriver:

  Håller tummarna att ni inte stöter på några hajar i Australien. Usch å fy! Läskiga djur det där. Tack å lov har jag bara träffat på några få och det var i USA, två revhajar när vi snorklade och några när vi testade natt-SUP i Florida. Björn däremot har träffat på hammarhaj på Bali (å då var han inte kaxig när han kom upp). I Costa Rica däremot är jag rädd för krokodiler numer när vi surfar (på vissa platser i alla fall). De är inte att leka med de heller.

  • vagabondfamiljen skriver:

   Ja tack för att du håller tummarna!
   Natt-SUP Christine?!? Hur vågar du dig ut på havet i mörkret?
   Haj eller krokodil, hmmm vet inte vilket jag skulle föredra. Lika illa båda två när man dinglar med benen från en surfbräda 😉

Lämna ett svar