Sovereign Hill med barn

Nittio minuters bilresa väster om Melbourne ligger det imponerande utomhusmuséet Sovereign Hill som är en nybyggd version av en guldgrävarstad från 1800-talet med tidsenligt klädda skådespelare och hantverkare som interagerar med besökarna. Det påminner en del om Skansen i Stockholm med skillnaden att det återger en enda tidsepok istället för flera.

Sovereign Hill är en påkostad, detaljerad och otroligt intressant plats. Våra barn höll intresset uppe under en hel eftermiddag vilket är en stor bedrift av ett museum. Destinationen känns mer som ett levande museum än som en kommersiell nöjespark även om det säljs en del tidsenliga souvenirer lite här och där. Imponerande är både gruvanordningarna och alla fungerande ångmaskiner.

En av höjdpunkterna var ”gold pour”, en demonstration när tolvhundra grader hett guld till ett värde av en miljon kronor gjuts till en tacka. En annan höjdpunkt var att själva få vaska guld i en liten bäck som flyter genom staden. Parken ligger på gamla guldfält som delstaten byggt mycket av sina rikedomar på, med lite tur kan man hitta riktiga små guldkorn vilket vi lyckades med varvid succén var ett faktum!

 

DSC_0153

En av de tidsenliga souvenirbutikerna i Sovereign Hill

DSC_0192

Sovereign Hill

DSC_0177

Guldvaskning i Soveregin Hill

DSC_0174

Guldvaskning i Sovereign Hill

DSC_0171

Sovereign Hill

DSC_0168

Ljusstöpning i Sovereign Hill

DSC_0143

Sovereign Hill