Kreolsk mat på Guadeloupe

Vi upplevde att matpriserna på Guadeloupe låg något över de svenska. Lokalproducerade varor är billigare än långväga importerade och som tur är produceras det mycket olika grönsaker och frukt på Guadeloupe. Till de dyrare, importerade varorna hör till exempel toalett- och hushållspapper, flingor och diskmedel. Ett tips om man vill hålla nere matkostnaderna är att köpa en frysväska och ta med sig egen lunch till stranden.

Det går inte att få tag på färsk mjölk på Guadeloupe utan all mjölk som säljs är UHT-mjölk.

Kreolska maträtter

Accras

En typisk kreolsk maträtt som säljs i stort sett i alla restauranger är Accras. Dessa små bollar görs på antingen fisk, räkor eller grönsaker som blandas med en frityrsmet och friteras. Mycket gott!

Bokits

För en smörgåsfantast är denna Guadeloupiska rätt en höjdare. Den består av ett friterat bröd som fylls med olika godsaker, exempelvis kyckling, fisk, kött, grönsaker och goda såser. Bokits säljs i de flesta matvagnar som man kan hitta på stränderna runt om på ön.

img_0017

En Bokit-kiosk vid Plage de malendure på Basse Terre

Lokalodlat

Det är lätt få tag på lokalodlade grönsaker och frukter på Guadeloupe. Ta dig till någon av de många marknaderna, stanna vid ett stånd placerat efter en landsväg eller handla i matbutikerna. Manioc (Maniok), Ignames (Jams), Fruit à pain (Brödfrukt) och Patate douce (Sötpotatis) är några av de inhemska grönsakerna som är spännande att använda sig av i matlagningen.

Floup

En storfavorit för hela familjen var den Martiniqueproducerade glassen Floup. Den finns i många olika smaker och vår absoluta favorit var coco au lait.

Matbutiker

Det finns ett stort utbud av bra matbutiker på Guadeloupe;

  • Den franska kedjan Carrefour har många stora och välsorterade butiker runtom på ön. Det var vår absoluta favoritbutik att handla i.
  • Super U är en annan butikskedja som finns representerad på ön men denna har inte like stort utbud som Carrefour.
  • Géant Casino i likhet med Super U.

Barnmat

Utbudet av barnmat är väldigt bra på Guadeloupe och Nestlé är den största aktören. Om ert barn vill ha välling så måste det medtagas från Sverige då det inte går att köpa på Guadeloupe.