Packa inför resa med barn

Efter alla våra resor har vi lärt oss att packa smartare och lättare. Även fast vi skurit ned många saker så blir det ändå mycket att släpa på. Vi har hittills nästan alltid tagit med oss vår dubbelvagn, två stycken bilstolar, en eller två resväskor, två handbagage samt oftast en boardbag med två stycken longboards i. När man dessutom behöver bära på två trötta barn så kan det lätt bli tungt.

img_0063

Så här ser våra incheckningar ut

När vi åker iväg på vintern och det är kallt ute brukar vi inte släpa med oss några vinterkläder. Vi väljer att frysa i några minuter från lägenheten till bilen och från bilen in till flygplatsen framför att släpa på otympliga kläder. Ett tips är att ta med sig en varm sjal att svepa in sig i om man skulle frysa, den tar inte mycket plats i väskan och den är användbar som kudde eller filt på planet.

Vissa flygbolag tar betalt för incheckade väskor, exempelvis Ryanair och alla inrikesflyg i USA. Tänk på det när ni planerar hur många väskor ni skall ta med er.

Kläder

En viktig lärdom från vårt resande är att man använder mycket färre kläder än man tror. Det enda vi packar med oss i klädväg numera är cirka fem överdelar, två underdelar, ett par flipflops samt underkläder för en vecka. Dessa kläder räcker gott och väl för en tvåmånaders resa. Ta med kläder som man vet inte färgar av sig och som har något så när samma nyans, så att man kan tvätta allt i samma maskin.

Leksaker

Våra barn får välja ut några få, små leksaker som får följa med på resan. Inte en enda gång under någon av våra resor har barnen saknat några av alla de leksaker de har hemma. Papper, pennor och spel är tacksamma saker att packa med sig.

Bilstol

I de allra flesta länder kan man hyra bilstolar hos biluthyrarna. Vi har dock valt att ta med barnens bilstolar på varje resa eftersom vi inte vill riskera att få en som är krockad eller icke-säker enligt svenska mått(till exempel framåtvänd för mindre barn). På vissa destinationer finns det dock begränsat användningsområde för dessa, exempelvis platser där man tar sig fram i buss eller tuk-tuk.

Vi packar alltid bilstolarna i sopsäckar för att de inte skall skadas under transporten.

Det är kostnadsfritt att checka in bilstolar på de allra flesta flygbolagen.

Vagn

Om man tar med sig en vagn på resan så är det bra att transportera den i en vagnväska eller i en sopsäck så att den inte skadas under transporten.

Det är normalt kostnadsfritt att checka in vagn på de allra flesta flygbolagen.

Sportutrustning

De flesta flygbolag har en maxgräns för hur lång den incheckade sportutrustningen får vara, kolla upp det innan ni bokar biljett. De flesta bolag tar även ut en avgift för incheckad sportutrustning. Reglerna varierar mellan flygbolag och också från år till år för samma flygbolag.

Övrigt

  • Pass
  • Utskrivna bokningsreferenser för hotell och bilhyra (om så krävs).
  • Viktiga mediciner – se exempel på vad man bör packa med sig i medicinväg här.
  • Kamera och videokamera.
  • Laddare till all elektronisk utrustning.