Kanariska potatisar och matbutiker på Teneriffa

Vi upplevde att det var väldigt billigt att handla mat på Teneriffa. Priserna på färsk frukt och grönsaker ligger långt under de svenska.

Kanarisk mat

Papas arrugadas

Den mest välkända kanariska maten är Papas arrugadas, potatis som kokas med skalet på tillsammans med mycket salt. När potatisen har kokat klart häller man av vattnet och låter den torka i kastrullen på svag värme. Potatisen får då sin skrynkliga salta yta. Till den här rätten serveras oftast två stycken olika såser, mojo picón och mojo verde. Picón är en röd sås som är gjord på chili, och verde en grön sås som är mildare och gjord på örter.

img_0255

Mojo picón och mojo verde

img_0253

Bläckfiskringar med papas arrugadas

Lokalodlat

Den övervägande delen frukt och grönt som säljs i butikerna (i alla fall på Lidl där vi handlade) är lokalodlat på Kanarieöarna. De lokalodlade produkterna är lätta att hitta då de är märkta med ”Compro Canario”.

img_0417

Lokalodlat från Teneriffa

img_5640

Lokalodlat från Teneriffa

img_5635

Lokalodlat från Teneriffa

img_5634

Lokalodlat från Teneriffa

Fisk

Passa på att äta fisk på Kanarieöarna. Man kan avnjuta färsk, lokalt fångad fisk på restauranger eller köpa den i butik och tillaga den själv.

img_5638

Färsk fisk på hiperdino

Bananer

På västra och norra Teneriffa breder bananplantagen ut sig som gröna mattor längs sluttningarna. De bananer som odlas här är mindre än de vi är vana vid i Sverige, och smaken är sötare. Teneriffa exporterar en stor mängd bananer varje år, i huvudsak till fastlandet Spanien.

dsc_0609

Bananplantage på västra sidan av Teneriffa

dsc_0610

Bananplantage på västra sidan av Teneriffa

dsc_0606

Goda söta bananer på Teneriffa

dsc_0584

Välskyddade bananplantage på Teneriffa

dsc_0582

Välskyddade bananplantage på Teneriffa

Matbutiker

  • Vi handlade mestadels på lidl som låg precis bredvid vårt hotell i Los Gigantes. De har ett stort utbud till låga priser.
  • hiperdino är en kedja som har butiker runt om på Kanarieöarna. Priserna ligger något över lidls. Vi gillar den här kedjan eftersom den är fräsch och välsorterad.
  • Mercadona är en annan butikskedja på Kanarieöarna.
  • Dialprix är ytterligare en butikskedja att välja på.
img_0227

Lidl i Los Gigantes

img_0230

Lidl with a view i Los Gigantes

img_0547

Dialprix i El Médano

Barnmat

Det är inga problem att få tag på bra barnmat på Teneriffa. Om ert barn vill ha välling så måste det medtagas från Sverige då det inte går att köpa på Teneriffa.