Hawaiiansk poke och matbutiker på Maui

Det är dyrt att äta alla mål mat ute på Maui, att handla mat i butik kan också kosta en hel del. Om man inte vill lägga alltför mycket pengar på mat så gäller det att handla smart. Planera era måltider, leta extrapriser och erbjudanden och handla storpack. Kom ihåg att kolla priserna på varorna innan ni betalar. Vissa varor kan vara förvånandsvärt dyra, till exempel äpplen, potatis, bacon och flingor.

Ett tips om man vill hålla nere matkostnaderna är att köpa en frysväska och ta med sig egen lunch till stranden.

Hawaiianska maträtter

Poke

Poke serveras oftast som en förrätt på Hawaii. Den består av rå fisk som blandas med olika kryddor så som soja, salladslök, sesamolja, wasabi, chili och sjögräs. Poke kan göras på olika slags fisk men de allra vanligaste är; ahi (gulfenad tonfisk), he’e (bläckfisk) och aku (bonito). Foodland Farms i Lahaina har en mycket bra Poke i sin fiskdisk och den är värtd ett besök bara för detta.

Poi

Poi är en trögflytande röra som tillagas genom att man ångkokar taroroten och sedan mosar den. Poi serveras oftast som ett tillbehör eller som barnmat.

Lokalodlat

Man kan tro att de lokalodlade grödorna är billiga men så är tyvärr inte fallet., dock håller de hög kvalitet. Det finns ett flertal farmers markets runt om på ön som säljer egenodlade grödor som till exempel ananas, bananer, avocado, jordgubbar, sallad, kryddor, gurka och tomat.

img_0098

Färsk ananas

img_0368

Bananträd

dsc_0587

Glass från Maui

Kaffe

Det Hawaiianska kaffet är känt för att vara extraordinärt gott. Säga vad man vill om det men dyrt är det i alla fall. Den mesta kaffeproduktionen sker på Big Island men det finns även kaffeplantage på Maui.

img_0068

Handla smart på Costco

Att småhandla varje dag blir otroligt dyrt så vi ordnade ett medlemskap på Costco wholesale i Kahului där man handlar allt i storpack. Medlemskap ansökte man om i disken vid entrén och det kostade femtiofem dollar, väl värt vartenda öre! Läs mer om medlemskapet på Costco.com.

img_0060

Medlemsskap i Costco

Matbutiker

Det finns ett stort utbud av bra matbutiker på Maui. De flesta har även ett apotek i anslutning till eller inne i butiken.

  • Times supermarkets – Brett sortiment av dagligvaror.
  • Safeway – Brett sortiment av dagligvaror. Gå med i Safeways kundklubb för att få tillgång till extrapriser. Det är gratis och det går bra att ansöka i kassan.
  • Foodland – Brett sortiment av dagligvaror.
  • Wholefoodsmarket – Butikskedjan är inriktad på ekologisk och ”nyttig” mat.
img_0061

Medlemsskap i Safeway

Barnmat

Barnmat finns såklart att köpa på Maui men utbudet är inte det bästa i jämförelse med vad vi är vana med i Sverige. Det är svårt att hitta mat med tuggmotstånd i då det mesta är passerat. Bästa och billigaste utbudet av barnmat tyckte vi att Walmart hade.

Om ert barn vill ha välling så måste det medtagas från Sverige då det inte går att köpa på Maui. 

Varuhus

De två stora varuhuskedjorna Walmart och Kmart ligger i Kahului. Här hittar man bland annat köksredskap, kläder, handdukar, lakan, leksaker, barnmat, hygienartiklar, snorkelset, kylväskor, kajaker och mycket mera.