Surfing på Teneriffa

Vår surfresa till Teneriffa sammanföll med ett för november extremt ovanligt uppehåll i swells från samtliga riktningar vilket resulterade i frustrerat kollande av prognoser varvat med morgonturer med surfpackad bil till våglösa bryt. Under två veckor stod alltså inte en enda våg att finna. Följande info är därmed inhämtad på andrahandsuppgifter från lokala surfare på plats som vi gått och pratat med, i fall att vågorna skulle rulla in. Samtliga spots som listats har vi varit och kikat på.

Teneriffa är liksom övriga Kanarieöar en vulkanisk ö omgiven av skarpa lava rev. Surfingen är i princip förlagd på västsidan samt nordsidan. På den västra sidan är de flesta hotell och charterghetton belägna vilket gör dessa spots mer bekväma för barnfamiljer men också mycket trängre avseende folk. Vi bodde i Los Gigantes på västsidan, med tanke på de dåliga prognoserna bemödade vi oss aldrig med att kolla in norra sidans bryt.

Surfsäsongen på Teneriffa är som bäst mellan november till mars då nordliga swells rullar in som en följd av vinterns Atlantstormar. Under sommarhalvåret kommer en del sydliga swells mot södra sidan men dessa är betydligt ovanligare, dessutom blåser det mer denna period vilket innebär on-shore vindar på sydsidan. Vattentemperaturen ligger mellan arton grader på vintern och tjugotvå grader på sommaren så man klarar sig hela året med en 3/2a.

Det går många historier om aggressivitet i line-upen, med störiga och revirlystna locals. Detta framförallt i Playa las Americas bryt på västsidan. Eftersom det inte var några vågor när vi var där är detta svårt att utreda fullt ut, men av människor vi pratat med verkar dessa historier en smula överdrivna. Generellt så verkar det fungerar rätt bra bara man följer regler, däremot kan det bli ont om vågor om man surfar till exempel Spanish left under rusningstid. Attityden verkar korrelera ganska bra med hur många det är i vattnet. Ett tips verkar vara att surfa tidiga morgnar samt dagtid vardagar då många locals är på jobbet. Det verkar även bero på bryt, exempelvis verkar Las Conchas och Los Gigantes längre åt norr på västsidan vara rätt lugna.

Surfbrädor

Det är inget problem att ta med sig bräda med de flesta charterbolag för en avgift om runt 1000 kr t/r. Vi flög med Ryan Air som tar denna summa och har generösa storleksbegränsningar. Det finns flera surfshops i Playa las Americas och El Médano som hyr ut OK brädor till rimliga priser.

Surfspots

I princip samtliga spots finns listade och utmärkta på karta på  wannasurf.com.

Generell info om Teneriffasurfen finns på lowpressure.co.uk.

Följande spots har vi kollat in och frågat om:

Los Gigantes

Enligt badvakten på stranden så slår detta bryt endast ett fåtal dagar per år. Ingen spot att kolla dagligen med andra ord.

img_0220

Las Conchas

Vid Playa de la Arena finns det ett surfbryt som heter Las Conchas. Enligt badvakterna på stranden så brukar det slå väldigt frekvent, i stort sett varje dag på vintern. Man kan gå i från stranden och paddla ut till höger om udden. Enligt vad vi har fått berättat för oss så brukar det vara lite folk i line-upen.

dsc_0151

Playa de las Américas

Längst den turisttäta stranden Playa de las Américas finns det fyra eller fler surfbryt. Under vår vistelse var det inte mycket till vågor och dessutom trängdes surfskolorna i vattnet.

dsc_0616

Ett av bryten vid Playa de las Américas

dsc_0614

Ett av bryten vid Playa de las Américas

Atlantic playa

Lite utanför El Médano ligger ett surfbryt som heter Atlantic playa. Enligt ägaren till surfbutiken Oceanbox slog brytet relativt ofta och det var lätt att hitta det och paddla ut.

img_0542

Surfbutiken Oceanbox i El Médano

Kite- och vindsurfing

El Médano är som sagt kite- och vindsurfingparadiset på Teneriffa. Här blåser det mer eller mindre varje dag och surfarna trängs i vattnet.

dsc_0460

El Médano

dsc_0626

El Médano

Våra andra surfguider hittar ni här:

Maui

Biarritz

Guadeloupe

Fuerteventura

Kapstaden

Durban