Flinders Ranges med barn

Australien är för många förknippat med den så kallade outbacken med sin röda sant, klippformationer och stora öde ytor. Vi bestämde oss för att köra en outback-light variant under vår resa, så istället för att flyga/bila till den kända Uluru rock mitt i landet körde vi några timmar norr om Adelaide till Flinders Ranges. Detta besök visade sig bli en av de bästa upplevelserna på vårt Australienäventyr.

WADLATA OUTBACK CENTER

I Port Augusta finns ett Museum/Outback Center där man kan lära sig mycket om bushen, områdets historia och geologi. Bland annat berättades historier om de första upptäcktsresande i området, som Sturt vilken försökte korsa Australiens öknar släpandes på en båt för att han trodde han skulle hitta ett inlandshav. Han kom tillbaka så utmattad att han fick köras in i staden liggandes på en vagn.

DSC_0072

Ett tips är att besöka Wadlata Outback Center i Port Augusta innan du åker på din outback-tur

DSC_0071

På Wadlata Outback Center i Port Augusta får man lära sig mycket om områdets natur och kultur

DSC_0080 (1)

Wadlata Outback Center i Port Augusta

Flinders Ranges – Wilpena Pound

Den del av nationalparken Ikara Flinders Ranges vi åkte till kallas Wilpena Pound och är en kraterliknande bergsformation som omgärdar ett skogsområde med otaliga vandringsleder.

DSC_0267

Wilpena Pound

Boende

Vi valde att bo i det enda hotell som ligger i nationalparken, Wilpena Pound Resort, eftersom flera vandringsleder utgår från hotellet. Detta visade sig vara ett genidrag då barnen kunde bada i poolen eller leka på rummet medan föräldrarna turades om att vandra. Då detta är det enda hotellet i nationalparken så kostar det dock därefter.

DSC_0310

Wilpena Pound Resort

DSC_0311

 Wilpena Pound Resort har en pool vilket var skönt i värmen

Vandring

Landskapet präglas av röd sand och klippor, eukalyptusträd och bergsluttningar med fantastisk utsikt. Vandringslederna är väl utmärkta och beskrivna med beräknad tidsåtgång. Tänk på att ta med massor av vatten samt se till att vara hemma innan solen går ner så att du slipper vandra i totalt mörker (vis av egen erfarenhet).

DSC_0171 (1)

Både stora och små älskade att vandra i Flinders Ranges

DSC_0271 (1)

En av många vandringsleder vid Wilpena Pound 

DSC_0239 (1)

Det kryllade av kängurur längs vandringslederna

DSC_0285

Se bara till att vara hemma innan mörkret faller på (ser du kängurun på vägen?)

Mat och dryck

Det finns en restaurang på hotellet som serverar ett fåtal olika rätter som är överprisade. Det finns även en liten butik på området som säljer det mest väsentliga. Här finns även bensin om man behöver tanka bilen innan avfärd mot civilisationen.

 

TIPS OM NI VILL BESÖKA FLINDERS RANGES

  • Till Flinders Ranges kan man åka när som helst på året, under högsommaren kan det dock bli olidligt varmt. På vintern blommar det rikligt i samband med regn.
  • Wadlata Outback Center i Port Augusta är väl värt ett besk innan man kör norrut.
  • Wilpena Pound Resort är det enda hotellet som ligger i nationalparken. Priserna är därefter, stället är något nedgånget men det var helt klart värt att bo så nära vandringslederna när vi hade barn med.
  • Restiden är 6 h från Adelaide. Vi körde 3 timmar från Barossa Valley en dag till Port Augusta, och fortsatte 2h andra dagen därifrån.
  • Ta med mycket vatten i bilen! Det kan bli riktigt varmt och det är långt tills närmsta samhälle om det skulle hända något med bilen!