Surfing i Durban

Durbanområdet är Sydafrikas surfcentrum, kanske inte för att vågorna är bäst (de hittas sannolikt i J-bay) utan snarare på grund av strandlivet, vattentemperaturen och att det är Sydafrikas tredje största stad. Vi bodde i stadsdelen The Bluff, söder om Durban centrum och kom den här gången inte oss för att surfa inne i centrum där de flesta bryt ligger. Dels behövde vi inte gå över ån efter vatten, och dels var strandområdet inte så trevligt att hänga på. Med detta sagt, de bästa bryten ligger inne i Durban centrum, beachfront. Liksom Kapstaden erhåller Durbanområdet swell året runt, däremot blåser det ofta onshore vilket förstör potentiellt bra dagar. Hajarna behöver man i princip inte oroa sig för eftersom man inte haft några attacker på de stränder som skyddas med nät sedan 60-talet. Näten fiskar av hajar och minskar därmed mängden, de kan därmed fortfarande simma in till stranden så sedvanliga försiktighetsåtgärder är brukligt.

På Anstey´s beach där vi surfade var det skönt avslappnad stämning, det var helt klart mer hätska tongångar inne i Durban vad vi kunde se. I Durbanområdet är det snabba, branta vågor och shortboard som gäller. Vill man longboarda kan man göra det på de mindre och flackare vågorna utanför uShaka. Sommartid räcker boardshorts och mot vintern kan både shorty och 3:2 användas.

Surfbrädor

Flera surfshops finns i Durban som säljer brädor till riktigt bra priser. Legendariska shapers som Spider och Clayton ligger i centrala Durban. Vi köpte en shortboard av Spider som är väldigt trevlig och hjälpsam.

IMG_2271

Utanför Safari surfboards i Durban

IMG_2285

Utanför Safari surfboards i Durban

Surfspots

I princip samtliga spots finns listade och utmärkta på karta på wannasurf.com.

Generell info om Sydafrikasurfen finns på lowpressure.co.uk.

Följande surfspots har vi testat:

Anstey´s beach, the Bluff:

  • Beachbreak
  • Ligger i The Bluff
  • Tar emot swells året runt, ofta ganska messy
  • Blir sällan trångt
  • Bra punsch i vågorna, i synnerhet vid större swells. Kan bli riktigt stort och läskigt då kanske en eller två personer vågar sig ut
  • Mycket bra faciliteter med parkering, Heidis café, sötvattenspooler för barnen och toaletter.
  • Inte badvänligt för barn på själva stranden
  • Ligger precis vid Anstey´s beach backpackers
  • Ligger på gångavstånd från hardcorebrytet Cave Rock för dem som är lagda åt det hållet
DSC_0111

Anstey´s beach i The Bluff, Durban

DSC_0110

Anstey´s beach i The Bluff, Durban

DSC_0296

Anstey´s beach i The Bluff, Durban

DSC_0289

Anstey´s Beach i The Bluff, Durban

Bilder från bryten längs the golden mile i Durban;

DSC_0253DSC_0262DSC_0242