Bilsemester i Frankrike med barn

Att bila genom Europa har länge varit en dröm för oss. Vi fantiserade om hur mysigt det skulle vara att glida genom vackra landskap, stanna på noga utvalt ställe och ha picknick (självklart inhandlat på den lokala marknaden), bo på gamla anrika slott och njuta goda viner när barnen gått och lagt sig. Dessa fantasier grusades relativt snabbt när det började spöregna i Danmark och fortsatte hela vägen genom Tyskland och en bit in i Frankrike. Man kan väl säga att ingen av våra fantasier infriades utan verklighetens bilsemester såg helt annorlunda ut. Oavsett vad så blev den väldigt bra ändå och vi lärde oss väldigt mycket om vad som funkar och inte funkar för vår familj.

Städer/områden vi besökte i Frankrike;

Allmänna Tips

 • Frankrike har vägtullar vilka är relativt dyra.
 • Trafiken längs de franska vägarna är väsentligen välfungerande, dock förekommer många sent påkomna filbyten.
 • Det finns ett stort utbud av bensinmackar och matställen/toaletter längs vägarna.
 • Internet fungerade urdåligt längs vägarna så när vi försökte boka hotell medan vi körde så var det tidvis omöjligt!
 • Se till att ha tillgång till någon slags GPS, vare sig det är i bilen eller via telefonen. Det är inte alltid skyltat och vi sparade säkerligen många timmars felkörning med hjälp av GPS.
 • Ta tid på er! Räkna in toalettpauser, matstopp, sträcka-på-benen-stopp samt andra oväntade stopp i restiden.
 • Ha aktiviteter till barnen, surfplatta, små leksaker, ljudböcker etcetera.
 • Ha vatten och snacks tillgängligt inne i bilen – mutor till barnen kommer man långt med
 • Om ni planerar att åka en längre sträcka under en dag så kan det vara läge att stanna i en mindre stad och låta barnen springa av sig i exempelvis en lekpark.
 • Räkna med att det kan ta lång tid att ta sig in och ut ur stora städer på grund av trafik och många enkelriktade gator.
 • När man kör längs motorvägen så ser man inte mycket av landskapet och naturen utan det krävs att man kör av på mindre vägar för att uppleva det.
 • Om man har begränsat med tid bör man satsa på att utforska ett mindre geografiskt område hellre än att försöka hinna med så mycket som möjligt.
 • Om man har begränsat med tid och en specifik stad man vill utforska så bör man inte kompromissa med boende. Det underlättar avsevärt att bo centralt och slippa krångla med lokaltrafik eller bilen.
 • Tänk på hur bilen packas. Sådant som man använder dagligen skall vara lättillgängligt. Det är mycket praktiskt att ha värdesaker såsom kamera, datorer och pass i en ryggsäck eller dylikt som man bär med sig om man lämnar bilen vid matpauser eller vid någon sevärdhet.

När bokar man boende

Här finns flertalet alternativ att välja bland, beroende på vilken rutt man har valt att köra samt hur man är som person. Vissa kanske vill boka boende flera veckor innan för att vara på den säkra sidan medan andra väljer att inte boka alls utan letar upp ett boende samma dag. Hur man än gör så bör man tänka på följande;

 • Under högsäsong juli/augusti kan många hotell vara fullbelagda så det kanske kan vara tryggare att boka i förväg. Vi upplevde även att det var svårt att få rum under december månad.
 • Om du bokar hotell i förväg så kan det vara svårare att vara flexibel när det gäller rutt.
 • Om du bokar hotell i sista minuten så kan du på vissa bokningssiter få sista-minutenrabatter.
 • Det kan vara skönt att ha boende bokat och klart något så när tidigt under eftermiddagen/kvällen så att man slipper irra runt och leta när det blivit mörkt.

Vad bör man ha med sig på bilsemestern

 • Bilförsäkring. Av egen erfarenhet vet vi att olyckan kan vara framme när man minst anar det och därför är det oerhört viktigt att se till att ha en bra försäkring till bilen. Kom även ihåg att kolla upp, innan avresa, om försäkringen gäller utomlands samt vilka papper du bör ta med dig!
 • Sjukförsäkring. Kolla upp vad som gäller för just din försäkring och om du behöver teckna en extraförsäkring.
 • Internationellt körkort – Ibland räcker det inte med ett vanligt svenskt körkort så kolla upp vad som gäller för vilket land hos Motormännen.
 • Pass och Id-handlingar.
 • Det europeiska sjukförsäkringskortet även kallat EU-kortet, underlättar att ha med sig om man skulle behöva söka vård i något eu-land. Du beställer kortet här.
 • Varma filtar, vattenflaskor och andra förnödenheter som kan vara bra om bilen havererar eller något annat oplanerat inträffar.

 

Colmar med barn

Vårt första stopp i Frankrike efter att ha bilat genom Tyskland blev Colmar där vi spenderade några timmar innan det var dags att köra vidare. Vi hade hört gott om denna pittoreska och färgglada stad och visst var det mysigt, men även väldigt turistigt. Här hittar ni vårt blogginlägg och alla våra tips om Colmar.

Beaune med barn

I östra Frankrike, i regionen Bourgogne ligger den charmiga lilla staden Beaune. Vi övernattade här en natt och hann med ett besök på stadens huvudattraktion, L’hôtel Dieu. Vi hade gärna spenderat mer tid i Beaune och det omkringliggande vindistriktet men tyvärr fanns det inte tid för det på denna bilresa. Här hittar du vårt blogginlägg … Fortsätt läsa Beaune med barn

Pont du Gard

På vår topplista över sevärdheter i Europa så hamnar Pont du Gard, en spektakulär akvedukt byggd av romarna, belägen nära staden Nîmes i södra Frankrike. Det är inte bara själva akvedukten som är iögonfallande utan även omgivningarna är vackra. Det här är ett stopp som vi verkligen rekommenderar om du är i trakterna. Här hittar … Fortsätt läsa Pont du Gard

Valras plage med barn

Efter att ha fått nog av regniga dagar under vår bilresa genom Tyskland så bestämde vi oss för att åka till ”solsäkra” Medelhavet och spendera fem dagar på ett och samma ställe. Vi hamnade på en camping storlek större vid en strand som heter Valras plage. Det vi inte visste när vi bokade och blev … Fortsätt läsa Valras plage med barn

Béziers med barn

Under vår vistelse på campingen vid Valras plage gjorde vi en dagsutflykt till den närliggande staden Béziers. Här hittar man allt det vi älskar med franska städer, gamla kyrkor, trånga gränder, en saluhall och ett soligt torg där man kan njuta av en Moule frites. Béziers har även en spektakulär utsikt uppifrån höjden och en … Fortsätt läsa Béziers med barn

Carcassonne med barn

Vi hade planerat in ett stopp i den medeltida staden Carcassonne ända sedan vi bestämde oss för att bila ner genom Europa. Vi hade höga förväntningar och det var kanske därför vi blev något besvikna. Visst var det häftigt att se alla gamla borgar, kyrkor och byggnader men stället kryllade av turister vilket gjorde det … Fortsätt läsa Carcassonne med barn

Tarbes med barn

Den lilla franska staden Tarbes ligger längs vägen mellan Medelhavet och Biarritz närmare bestämt 4,5 mil öster om Pau. Här gjorde vi ett stopp för att sträcka på bilsittar-benen och för att barnen skulle få leka av sig. Vi hittade en underbar botanisk trädgård med en stor lekpark som blev en hit. Vi kunde även … Fortsätt läsa Tarbes med barn

Pau med barn

En av våra favoritstäder under vår bilsemester genom Europa var den franska staden Pau. Närheten till Pyrenéerna gjorde sig påmind genom en horisont kantad av höga, snöklädda berg vilket var en rolig kontrast till alla palmer och all grönska inne i staden. För den som både gillar skidåkning och surfing är detta den ultimata staden … Fortsätt läsa Pau med barn

Biarritz med barn

Biarritz, denna lilla surfpärla i franska delen av Baskien som vi återvänt så många gånger till är ett perfekt resmål för den som vill ha sol, stränder och god mat. Under vår bilsemester spenderade vi en vecka här tillsammans med vänner som kommit ner från Sverige. Här hittar du alla våra blogginlägg om Biarritz. Här … Fortsätt läsa Biarritz med barn