Highway 1 – vår bilsemester i Kalifornien med barn

Efter vår första familjeresa till Hawaii passade vi på att göra en roadtrip i Kalifornien, något vi länge drömt om. Genom åren har vi varit ett tiotal gånger i Kalifornien men detta var första resan med barn. Vi flög till San Jose utanför San Francisco och spenderade en natt på motell innan vi satte kurs mot vårt första stopp, Yosemite national park.

På två veckor tog vi oss hela vägen ner till Los Angeles längst highway 1, via några härliga platser. Vi försökte minimera antalet timmar i bilen per dag så att vår ettåring inte skulle tröttna (eller vi heller för den delen). Som mest körde vi fyra timmar i sträck och det var i mesta laget för oss alla.

Lite tips som underlättar bilresan:

  • Försök att tajma in hela eller en del av bilresan när barnen skall sova.
  • Gör korta pauser lite då och då för att gå på toaletten eller sträcka på benen.
  • Sjung sånger tillsammans med barnen.
  • Ta med barnljudböcker.
  • Läs böcker för barnen (fungerar bara om ingen är bilsjuk).
  • Ta med snacks, frukt och dricka i fall det krisar och ni inte hittar något efter vägen.

Santa Cruz

Från Yosemite körde vi till kuststaden Santa Cruz, en resa på cirka fyra timmar. Santa Cruz är en av de äldsta surfstäderna i Kalifornien vilket genomsyrar atmosfären i staden. Det finns flertalet legendariska surfspots att testa, vilket vi tyvärr inte gjorde under denna resa. Det är mysigt att promenera runt på den stora piren, vilket även fungerar som nöjesfält på helgerna.

Big basin redwoods state park

Om man kör norröver från Santa Cruz på väg 9 hamnar man efter cirka femtio minuter i big basin redwoods state park. Parken i sig är väl värt ett besök, men även vägen dit är otroligt fin. Man kör genom små pittoreska samhällen och trolska skogar. Väl framme i parken finns det fina promenadstigar, restaurang, souvenirbutik och toaletter.

dsc_1220

Big basin redwoods state park

dsc_1239

Big basin redwoods state park

dsc_1200

Big basin redwoods state park

Monterey

Söder om Santa Cruz ligger staden Monterey där vi stannade till och besökte monterey bay aquarium. Detta är ett perfekt utflyktsmål för både barn och vuxna.

När man kör söderöver från Monterey är det värt att göra en avstickare in till Carmel-by-the-sea, vilket är ett kustsamhälle där det ena vackra huset efter det andra ligger som ett pärlband efter den fina stranden.

dsc_0977

Monterey bay aquarium, Kalifornien

dsc_0980

Sälarna på Monterey bay aquarium, Kalifornien

dsc_0951

Stranden söder om Monterey, Kalifornien

Big sur

Det kustnära landskapet som kallas Big sur har inga fasta gränsdragningar men det sägs börja någonstans vid Carmel-by-the-sea och fortsätta fjorton mil söderöver till San Simeon. Kuststräckan där hav möter berg är dramatisk och vacker att köra på.

 

dsc_0984

Big sur, Kalifornien

dsc_0989

Spring-i-benen-paus någonstans i Big sur, Kalifornien

dsc_1015

Big sur, Kalifornien

 San Simeon

Om man vill se sjölejon så skall man göra ett stopp vid stranden utanför staden San Simeon.

dsc_1021

Sjölejon på stranden utanför San Simeon

dsc_1040

Sjölejon på stranden utanför San Simeon

San Luis Obispo

En supermysig stad längst Highway 1, som är värd ett besök är San Luis Obispo. Staden är utnämnd  till ”Americas happiest city” av tv-programmet Oprah (om detta nu kan säga något) och fylld med trevliga restauranger och grönområden.

img_0483

Motel i San Luis Obispo