Flyga till Kapstaden

Den 18e januari 2017 var det så dags för oss att ge oss ut på vårt stora Sydafrikaäventyr. Vi kände oss väl förberedda och taggade inför flygresan och vi var på Arlanda i god tid innan avgång. Det sistnämnda visade sig vara avgörande för att vi över huvud taget skulle få gå på planet. Vid incheckningsdisken blev vi brutalt medvetna om att vi glömt kanske det viktigaste av allt när man reser till Sydafrika med barn, personbevis 120 som bevisar att du är barnens förälder. Utan ett sådant får man inte checka in på flyget eftersom du med största sannolikhet inte blir insläppt i landet. Att vi vid insikten av detta fick panik, är en underdrift. Läs den mer utförliga och detaljerad historien här.

IMG_1165

Spänd väntan på Arlanda innan vi visste om vi skulle hinna med planet eller ej!

Efter denna hysteriska inledning på resan så kunde det ju bara bli bättre, och lugnare. Det visade sig stämma bra. Vi flög med British Airways via London och Heathrow, biljetter som vi bokat cirka tio månader tidigare då de hade bra priser. På Heathrow skulle vi byta terminal och sedan vänta cirka fem timmar innan nattflyget till Kapstaden skulle lyfta. Vis av erfarenhet från tidigare mellanlandningar på Heathrow var vi utrustade med tålamod och god tid för att ta oss igenom alla säkerhetskontroller. Senaste gången vi mellanlandade här hade vi betydligt yngre barn (nio månader och tre år) samt avsevärt mycket mer handbagage. Det visade sig att befinna sig på Heathrow med en treåring och en femåring var betydligt lättare. Vi sysselsatte oss med att leta upp ett lekrum där barnen kunde springa av sig under någon timme innan det var dags att få i dem lite kvällsmat så att de slapp gå på planet hungriga. Att undvika hungriga barn när man flyger är ett bra tips!

IMG_1187

Superbra lekrum på Heathrow, terminal 3

IMG_1179

Lekrummet på Heathrow, terminal 3

Själva flygresan gick hur smidigt som helst, båda barnen hade eget säte och kunde ligga ner och sova hela natten. Värre för oss vuxna som fick agera kuddar, men vad gör väl det så länge barnen sover.

Goda råd och tips

  • Flygplatsen i Kapstaden heter Cape Town international airport.
  • Väldigt många flygbolag flyger från Stockholm, via någon europeisk stad, till Kapstaden. Har man tur och bokar en tid i förväg så kan man hitta biljetter till riktigt bra priser.
  • De allra flesta flighter är nattflyg, vilket är att rekommendera när man reser med barn.
  • Glöm inte Personbevis 120 med relationer !!!