Köpa bil i USA och att ta sig fram på Maui

Då vi har stannat fyra respektive tre månader på Maui så har vi beslutat att köpa bil båda gångerna. Har man tur och får tag på en bra, prisvärd och eftertraktad bil som är lättsåld så kan det löna sig. Här måste man återigen ha turen på sin sida. Om man inte vill chansa och gå igenom alla processer det innebär med att köpa en bil så går det utmärkt att hyra.

Hyra bil

Alla de stora biluthyrningsfirmor finns representerade på Maui så det är bara att välja och vraka.

Ett något billigare alternativ är de lokala uthyrarna, till exempel mauicarrental.biz. Om man hyr genom dem får man räkna med att bilen är i något sämre skick jämfört med någon av de större uthyrarna.

Var noga med att kolla upp vilka försäkringar som är inkluderad i priset. Det kan bli väldigt dyrt om man är med om en incident och inte är försäkrad.

Köpa bil

Vi har köpt två stycken bilar under våra vistelser på Maui. Den första, en Toyota Corolla, hade vi turen att få köpa genom uthyrningsfirman mauicarrentals.biz som vi kontaktade hemifrån sverige. Vi hyrde den först i en vecka för att se om vi gillade den. Denna bil visade sig väldigt eftertraktad på Maui och när vi sedan skulle sälja den så var det inga som helst problem. Vi gick till och med hundra dollar plus på affären.

dsc_0276

Vår Toyota Corolla

Vår andra bil var en Honda Passport som vi fick tag i genom bekantas bekanta. Den visade sig dock inte vara lika lätt att sälja som vår Toyota. Vi fick gå ner mycket i pris och vi hamnade på en förlust på cirka tusen dollar.

dsc_0183

Vår Honda Passport

Några tips om ni planerar att köpa bil;

  • Hyr bil första veckan medan ni letar bilannonser i craigslist.org och på mauinews.com.
  • När affären är i hamn så måste man registrera ägarbytet vilket man gör på DMV-kontoret (Motor Vehicle & Licensing) co.maui.hi.us. Då tar man med sig det av den förre ägaren undertecknade ägarbeviset som man fick vid bilköpet och skriver över ägandet på sig själv.
  • Därefter måste man teckna en försäkring som täcker om något händer med bilen. Det finns många olika försäkringsbolag att kontakta men vi tecknade försäkring genom State Farm.com.

Sälja bil

Var ute i god tid innan avresan och var flexibel med säljdatumet. Var beredd att hyra bil sista dagarna om så behövs.

  • Sätt ut en annons på craigslist.org
  • skriv en till-salu-skylt med telefonnummer och placera i bilrutan
  • hör med grannar och nyfunna vänner om de eller några de känner vill köpa!

När ni hittat en köpare så skriv ut ett köpekontrakt och glöm inte att lämna över ägarbeviset till den nye ägaren.

Taxi

Det finns ett flertal taxibolag på Maui och man ringer och beställer en bil. Oklart om man kan betala med kort så fråga chauffören.

Buss

Maui har ett bussnät som går mellan de större städerna. Många turister tar bussarna kortare sträckor, annars är det mestadels arbetande Mauibor som åker.

Promenad

Det finns relativt få trottoarer  och ”lugna” vägar att promenera längst. Vår absoluta favoritpromenad var mellan Honokowai beach park till hotel Sheraton vid ka’anapali beach, en promenadsträcka på cirka fem kilometer längst med havet.

img_1122

Standpromenaden längst Ka’anapali beach