Sevärdheter och aktiviteter i Lissabon

Med ett otal gamla kyrkor och byggnader, fantastiska restauranger, ett akvarium i världsklass och många vackra vyer är Lissabon en stad för alla åldrar och resekategorier. Här är några sevärdheter och aktiviteter som vi kan rekommendera.

Oceánario de Lisboa – Akvariet i Lissabon

Ett av världens största akvarium ligger i Lissabon, närmare bestämt i stadsdelen Parque das Nações. Vi som älskar akvarium och var på plats i Lissabon under två månader köpte ett årskort som ger fritt inträde. Vi besökte akvariet vid tre tillfällen och det var lika fascinerande varje gång. Vid vårt första besök upplevde vi att det var otroligt mycket folk och svårt att komma fram till tankarna och titta på alla fiskar, vid de senare besöken var det dock mycket mindre folk.

Läs mer om våra besök på Oceanario de Lisbon samt hur man tar sig dit här: Ocenário de Lisboa – Akvariet i Lissabon

DSC_0490

Akvariet i Lissabon

Linbanan – Telecabina 

Om du ändå är vid akvariet så passa på att ta en tur i linbanan, Telecabina. Den ena entrén ligger precis vid vattnet bredvid akvariet och den andra hittar man vid hotellet Myriad längre norrut. Man kan välja att köpa enkel- eller returbiljett och hela resan tar cirka femton minuter.

Läs mer om vår linbanetur här: 8 saker att göra i Parque das Nações, Lissabon

DSC_0546

Linbanan vid Akvariet i Parque das Nações, Lissabon

DSC_0523

Linbanan i Parque das Nações med akvariet i bakgrunden

Parque das Nações

Staddsdelen Parque das Nações är inte bara akvarium och linbana utan här hittar man mycket mycket mer. En av våra favoritplatser i Lissabon med barn! Det finns ett stort antal restauranger, en mycket fint promenadstråk utmed floden Tejo samt många fina lekparker och grönområden.

Läs mer om våra Parque das Nacoes-tips här: 8 saker att göra i Parque das Nações, Lissabon

DSC_0542

Parque das Nações, Lissabon

DSC_0550

Promenadstråket iParque das Nações med Vaso da Gama-bron i bakgrunden

Pavilhão do Conhecimento

Denna här experimentverkstaden var ett av de roligaste utflyktsmålen vi testade i Lissabon. Även denna ligger i stadsdelen Parque das Nações, granne med Akvariet. Här kan både barn och vuxna roa sig med att testa på olika experiment eller pyssla i det stora pysselrummet.

Läs mer om vårt besök på Pavilhão do Conhecimento här: Pavilhão do Conhecimento

DSC_0492

Fantastiska lekytor på Pavilhão do Conhecimento 

DSC_0493

Utanför Pavilhão do Conhecimento i stadsdelen Parque das Nações

Utsiktsplatser – Miradouros

Inne i Lissabon kryllar det av olika utsiktsplatser så kallade Miradouros. Är man ute och promenerar runt i staden så springer man då och då på dessa platser med fantastisk utsikt över staden och floden Tejo! Några av utsiktsplatserna som vi besökte var;

  • Miradouro de Santa Catarina – 401, Rua de Santa Catarina, 1200 Lisbon, Portugal.

Vid denna utsiktsplats finns ett stort antal restauranger och här har man en fin utsikt över floden Tejo och 25e april-bron.

DSC_0472

Utsikt över 25e april-bron från Miradouro de Santa Catarina i Lissabon

DSC_0552

Miradouro de Santa Catarina i Lissabon

  • Miradouro de Santa Luzia – 1100-117 Lisbon, Portugal

Vid denna utsiktsplats får man en överblick över stadsdelen Alfama och floden Tejo. Spårvagnen går förbi lite då och då och med alla Azulejosklädda väggar känns denna plats väldigt mycket Lissabon.

DSC_0622

Utsikten från Miradouro de Santa Luzia i Lissabon

 

Elevador de Santa Justa

Denna oerhört välbesökta turistattraktion byggdes i början av 1900-talet och erbjuder en vacker utsikt över staden. Dock är det inte nödvändigt att betala pengar och åka i hissen för att ha möjlighet att njuta av vyn. Promenera istället in vid sidan av Convento do Carmo för att komma till den övre delen av hissen.

DSC_0642

Hissen Santa Justa som är en populär turistattraktion i Lissabon

Marknad

Utanför Convento do Carmo hålls det varje söndag en marknad (hösten 2017). Här blandas traditionella Portugisiska hantverk med vackra smycken och hippa väskor.

DSC_0578

Söndagsmarknad utanför Convento do Carmo i Lissabon

Convento do Carmo

Detta gamla konvent från sent 1300-tal förstördes vid den stora jordbävningen i Lissabon år 1755. Idag är det ett museum bland ruinerna som ligger på höjden i stadsdelen Bairro Alto.

DSC_0465

Inne i det vackra Convento do Carmo i Lissabon

DSC_0486

Ingången till Convento do Carmo i Lissabon

Åk spårvagn

Spårvagnarna i Lissabon är en stor turistattraktion vilket betyder att de mest populära linjerna är fullproppade med turister.

IMG_5265

Hoppa på en av många spårvagnar i Lissabon

Jardim Botânico Tropical

Det finns ett antal botaniska trädgårdar i Lissabon och i stadsdelen Belem ligger Jardim Botânico Tropical som är en lagom stor trädgård med vackra växter och träd. Här finns även en mysig Japaninspirerad del där barnen älskade att leka.

DSC_0682

Ingången till den tropiska botaniska trädgården i stadsdelen Belem, Lissabon

DSC_0684

Jardim Botânico Tropical

 

Ät glass på Santinis

Glöm inte att äta glass från Santinis innan ni lämnar Lissabon. Kedjan har butiker lite här och var, till exempel på Time out market (inne i Lissabon) och i Carcavelos.

IMG_5712

Santinis i Carcavelos

 

  • Vill du ha fler Lissabontips så hittar ni det här; LISSABON