Planera resan

Att planera och boka allt inför en långresa är otroligt roligt, men också väldigt tidskrävande. Har man en budget att hålla sig till så gäller det att hitta de mest prisvärda flygbiljetterna, boende och hyrbil.

Vet man dessutom inte så mycket om destinationen måste man lägga ner tid på att ”lära känna” den innan man kan avgöra i vilket område man skall leta boende.

Vart börjar man ?

 • Vad har vi för resebudget? Det är klokt att börja med att göra en budget över vad resan beräknas kosta; mat, bilhyra, boende, flygbiljetter, försäkringar samt övriga utgifter. Om man inte har beslutat vart man vill åka ännu så är ett bra tips att göra upp en budget för varje destination man väljer mellan för att på så sätt få en bättre översikt. Det finns några bra sidor som vi brukar använda oss av när vi jämföra priser mellan olika länder, exempelvis expatistan.com eller numbeo.com.
 • Se sedan över er nuvarande ”hemma”budget och räkna ut merkostnaden för en resa. Var realistiska! Det är ingen rolig känsla när resan blir mycket dyrare än man först räknat med.

Vart ska man åka?

Våra långresor ligger nästan uteslutande någon gång under årets första månader eftersom vi vill komma undan den kalla, mörka vintern. Vilket resmål vi beslutar oss för att åka till beror numera på följande faktorer:

 • Var är det surfsäsong? Den svenska sommaren är nästintill helig för oss så alla de länder där surfsäsongen är juni-augusti går bort. lowpressure.co.uk är ett ypperligt hjälpmedel för att välja och utesluta surfdestinationer.
 • Var är det inte för varmt? Visst är det skönt med värme, bara det är i lagom mängd. Småbarn är känsliga för värme och det är ju trist att åka över halva jorden för att sitta inomhus i en luftkonditionerad lägenhet. Bättre att satsa på ett land och säsong som har en behaglig temperatur.
 • Hur lång är flygresan? Det finns ju tidpunkter i barnens liv då de är mer eller mindre behändiga att flyga med. Det vi har erfarit är att våra barn haft svårast att sitta stilla under flygresor mellan ett och två års ålder. När de varit yngre har de mest sovit hela resan och när de varit äldre så har de suttit stilla. Alltså kanske man inte ska välja den längsta tänkbara flygresan när barnen är som vildast.
 • Hur stor är tidsskillnaden? Efter att ha rest med barn till Hawaii och brottas med elva timmars tidsskillnad så känns allt som är mindre än det som en bonus. Räkna med att varje timme blir en extra dag att ställa om, det vill säga elva timmars tidsskillnad tar elva dagar att ställa om.
 • Hur dyrt är det/växelkurs? Gör efterforskningar på vad saker och ting kostar i landet och vad växelkursen står i. Exempelvis bör man passa på att resa till Hawaii, som är en oerhört dyr ö, när dollarn är låg. Under vår första resa kostade dollarn 6,25 sek medan den hade stigit till 8,40 sek två år senare. En otroligt stor skillnad som kändes mycket väl i plånboken.

Bokningar

 • Var ute i god tid. Vi brukar boka våra flygbiljetter cirka ett halvår innan avresa, då man kan hitta billiga biljetter med flygbolag vi gärna åker med.
 • Börja med att undersöka vilket område som passar er familj bäst att bo i och vilka bokningskanaler det finns att använda sig av. Vårt boende brukar vi vänta med att boka till några månader innan avresa.
 • Vi brukar vänta med att boka bil tills någon månad innan avresa (Om vi inte köper bil, vilket vi gjort vid två tillfällen på Hawaii).

Glöm inte

 • I vissa länder krävs att passet är giltigt ett visst antal månader efter inresa. Ta reda på vad som gäller för det land ni skall besöka.
 • Behövs det visum och hur lång tid innan måste man ansöka?
 • Finns det speciella inreseregler till landet ni skall besöka?
 • Det är viktigt att ha en bra reseförsäkring som täcker hela familjen och alla dagar ni är på resande fot. Kolla med ert försäkringsbolag vad som gäller för er.