Flyga till Guadeloupe

Vår flygresa till Guadeloupe var något av en prövning. Vi ville ha med våra egna brädor på resan och Air France hade när vi bokade som standard att man fick ta med sportutrustning gratis. Efter lite letande hade vi turen att hitta billiga biljetter med Air France och vi slog till. Vad vi inte riktigt insåg innan vi tryckte på boka knappen var att denna resa medförde byte av flygplats i Paris och mellanlandning på Martinique. När vi började fundera på hur vi skulle ta oss mellan flygplatserna Charles de Gaulle och Orly i Paris med allt vår bagage (två longboards, dubbelvagn, två bilstolar, en resväska och två handbagage) blev vi lite svettiga. All kommunal transport kunde man snabbt utesluta så det enda som återstod var att hyra en bil på ena flygplatsen och köra till den andra. Sagt och gjort när vi landade i Paris var det bara att släpa med allt bagage och två barn till biluthyraren, som turligt nog ligger i anslutning till terminalen, packa in allt bagage, sätta bilstolarna på sina platser och brädorna på taket.

Resan till Orly tog cirka en timme inkluderat lite felkörning på grund av felaktigt inställd gps och väl framme skulle bilen tankas och lämnas tillbaka till biluthyraren. Sedan var det återigen dags att släpa allt bagage och två barn, som vid denna tidpunkt börjat bli hungriga, och ställa sig i incheckningskön till nästa flyg. Väl på flyget kunde vi komma till ro och glädjas åt att vi inte skulle behöva flytta oss på åtta timmar. När vi sedan landade i Martinique sent på kvällen och skulle vänta två timmar för att sedan flyga vidare till Guadeloupe, så kändes det inte lika roligt längre. Vi ville bara komma fram. På hemvägen hade vi samma resväg, men då våra brädor slarvades bort slapp vi släpa dem mellan flygplatserna i Paris.

Summa summarum om ni skall flyga till Guadeloupe, undvik att byta flygplats och att mellanlanda på Martinique. Betala lite extra om så krävs för att flyga direkt från Paris.

  • Flygplatsen på Guadeloupe heter Pointe-à-Pitre Le Raizet, PTP.
  • För att hitta ”billiga” biljetter måste man lägga ner tid och söka på olika alternativa rutter. Det gäller att pussla för att få ihop det.
  • Om man vill ta med sin egen bräda måste man veta vilka flygbolag som tillåter att man tar med sina brädor och sportutrustning? Kolla upp det innan ni börjar söka på resan så vet ni vilka flygbolag som kan sållas bort
  • Om man väljer att flyga med Air France så måste man byta flygplats i Paris eftersom de flyger internationella flygningar via Charles de Gaulle och inrikes via Orly. Om man inte vill hyra bil så kan man åka buss eller tåg mellan flygplatserna.
  • Air France, Air Caraibes samt Corsair flyger direkt från Paris till Guadeloupe.
  • Norwegian flyger mellan Stockholm och Paris Orly så boka med dem om ni vill slippa byta flygplats i Paris.