Från Muizenberg till Simon´s Town – med barn

Är man på semester i Kapstaden, så är ett besök i de små kustsamhällena på False Bay-sidan ett mysigt tips. Det finns något för alla åldrar och intressen längs denna väg, vilken dessutom är otroligt vacker att köra. Nackdelen är att det oftast är mycket trafik och köer, helst under rusningstrafik på morgonen och på eftermiddagen. Vill man undvika trafiken en del av sträckan kan man ta av på Boyes drive som går mellan Muizenberg och Kalk Bay.

Under vår resa bodde vi fyra veckor i Fish Hoek, vilket var ett utmärkt läge, relativt nära surf, barnvänlig strand samt matbutiker.

DSC_0196

Vy över False bay med Fish Hoek närmast kameran, Kalk Bay bakom udden samt Muizenberg allra längst bort

Tänk på

  • Undvik att åka tåget som går längst med kusten. Visst är utsikten fin och ett bra alternativ för de som inte har bil, MEN, brottsligheten är stor ombord på tågen och med barn skulle vi absolut avråda från att åka.
  • Kom ihåg att vara ”Shark smart”. De flesta stränder längst False Bay har shark spotters (läs mer om vad det är här), och ett flaggsystem som bland annat signalerar om man sett haj i vattnet. Vid Vit flagg, stanna på stranden.
DSC_0138

Tåget som går längs kusten ner till Simon´s Town bör man undvika av säkerhetsskäl

IMG_1719

Var noga med att ha koll på flaggorna på stränderna. Röd flagg betyder att haj har skådats

Muizenberg

Vid surfers corner i Muizenberg trängs surfbutikerna med varandra samt med mysiga caféer och restauranger. Vare sig man är nybörjare och vill ta lektioner eller gammal i gemet så kan man ge sig ut i vågorna på Muizenberg. Oftast är det väldigt mycket folk i vattnet men det gör inte så mycket eftersom stranden är lång och vågorna räcker till många.

När föräldrarna surfar kan barnen roa sig på stranden eller på den stora lekpark som ligger i anknytning till stranden.

Tips

  • Knead Bakery, vid surfers corner, är ett mysigt ställe där vi alltid tog en after-surf-cappuccino efter att vi varit i vattnet. De har dessutom goda smoothies och smörgåsar samt nybakade croissanter. Inredningen andas surf och här kan man lämna sina brädor i ett specialanpassat brädställ när man går på toaletten.
  • Lifestyle Surfshop, vid surfers corner, är en surfbutik som har allt man behöver i utrustningsväg samt otroligt trevlig och hjälpsam personal.
IMG_1382

Surf, surf och surf i Muizenberg

IMG_1380

Surfers corner i Muizenberg med bland annat Lifestyle surfshop och Knead bakery

IMG_1383

Knead bakery – bästa aftersurfcappuccinon i Muizenberg

IMG_1370

Knead bakery i Muizenberg

IMG_1368

Här förvarar man surfbrädan medan man besöker toaletten

Kalk Bay

Kör man vidare från Muizenberg söderut, förbi St James, hamnar man i det lilla pittoreska samhället Kalk Bay. Om Muizenberg är surfarnas paradis så är Kalk Bay de konstintresserades Mekka. Längst huvudgatan som går parallellt med havet, hittar man bland annat gallerier, bokhandlare, inredningsbutiker, blomsterhandlare samt second handbutiker. Här ligger även ett flertal mycket bra restauranger.

Hamnen i Kalk Bay är värt ett besök, inte bara för sina bra restauranger, utan även för att titta på de sälar som söker sig dit för att få tag i fisk.

Tips

  • Olympia Café, längs huvudgatan, enligt oss en av de bästa restaurangerna vi åt på i Sydafrika. Menyn ändras från dag till dag och står skriven på en stor griffeltavla som flyttas runt mellan borden. Maten är otroligt god, likaså alla de bakverk som bakas på plats. Det brukar oftast vara mycket folk och det går inte att boka bord, så kom i tid och var beredd att vänta ett slag. Vi lovar, det är värt det!
  • Harbour house, nere vid hamnen, är en restaurang med otroligt god mad och fin utsikt. Denna restaurang är till inredningen (och ibland även klientelet) finare än Olympia Café så här är det inte lika avslappnat att sitta tillsammans med två små barn.
  • Nere vid hamnen kan man hitta flertalet gatuförsäljare som erbjuder typiska sydafrikanska souvenirer. Om man letar efter fina handgjorda läderväskor och vävda väskor så skall man gå till Ferry. Hon känns igen på sitt härliga skratt och brukar stå nere vid hamnen varje dag med sina fina väskor och smycken. Själv köpte jag två olika väskor av henne, en vävd Sangita och en av buffelskinn.
DSC_0560

Huvudgatan i Kalk Bay

DSC_0568

Blomsterbutik i Kalk Bay

DSC_0561

Kalk Bay

DSC_0554

Olympia Café – bäst i Kapstaden

DSC_0545

Hamnen i Kalk Bay sett från Boyes drive

DSC_0149

Harbour house i Kalk Bay

DSC_0154

Hamnen i Kalk Bay

DSC_0159

Hamnen i Kalk Bay

DSC_0925

Köp väskor och smycken av Ferry vid hamnen i Kalk Bay

Fish Hoek

Samhället söderut efter Kalk Bay är Fish Hoek. Känslan man får är att Kalk Bay är den ruffiga kusinen till den mer sobra Kalk Bay. I Fish Hoek finns det inte mycket att göra förutom att besöka den härliga stranden. Här ligger inte heller några restauranger som är värda namnet, utan vill man äta så bör man hellre ta sig till Kalk Bay.

Tips

  • Stranden i Fish Hoek är jättefin och mycket barnvänlig, våra barn kunde leka, gräva och leta snäckor i timtal. Om man vill bada så skall man hålla sig inom det område som är skyddat av hajnät. Här finns även en stor lekpark om barnen tröttnar på att leka på stranden, samt en restaurang, duschar och toaletter.
DSC_0445

Stranden i Fish Hoek

DSC_0121

Stranden i Fish Hoek

DSC_0134

Lekparken vid stranden i Fish Hoek

IMG_1667

Stranden i Fish Hoek

Simon´s Town

Kör vidare från Fish Hoek och efter några kilometer når man Simon´s Town. Innan man kör in i Simon´s Town kan vi rekommendera ett stopp vid Scratch Patch (mer om det här). Simon´s Town är hemvist för den sydafrikanska örloggsflottan, vilkas stora skepp man kan se i hamnen. Längs huvudgatan hittar man mysiga caféer och restauranger.

Tips

  • Ett besök i Simon´s Town är inte komplett utan ett besök hos de utrotningshotade afrikanska pingvinerna på Boulders beach (läs mer om vårt besök här).
DSC_0948

Huvudgatan i Simon´s Town

DSC_0949 (1)

Simon´s Town

DSC_0945

Hamnen i Simon´s Town

DSC_0947

Hamnen i Simon´s Town

DSC_0226

Simon´s Town sett från Elsie´s peak

DSC_0486

Pingvinerna på Boulders beach

IMG_1403

Boulders beach

 

Lämna ett svar