Vindistrikten i South Australia – med barn!

Det finns ett stort antal vindistrikt i Australien och de flesta av dem hittar man i South Australia. Då vi är stora vinentusiaster (inte att förväxla med vinkännare!) gillar vi att besöka vingårdar under våra resor. Australien är inget undantag och vi har hittills besökt fyra olika vindistrikt varav tre i South Australia – Barossa, Clare och McLaren Vale samt ett utanför Melbourne. Det sistnämnda kan du läsa om här – Vindistrikten i Melbourne med barn – på rätt sätt.

Vad tyckte vi då om dessa vindistrikt, hur smakade vinerna och fanns det något för barnen att underhålla sig med?

Barossa Valley

Efter att ha spenderat många härliga dagar i de fantastiska vingårdarna i närheten av Kapstaden förra året hade vi höga förväntningar på Australiens vindistrikt nummer ett, Barossa Valley. Vi förväntade oss att Australiensarna hade förstått det där med att erbjuda aktiviteter för barnen så att föräldrarna i lugn och ro kan prova vin eller äta sin påkostade lunch. Förvånade blev vi när vi kom till den vingård vi hade blivit rekommenderade som ”barnvänlig” av personalen på vår camping, Jacob’s Creek (För övrigt rekommenderade hon endast tre av cirka 100 st vingårdar som barnvänliga) och upptäckte att det varken fanns lekpark, barnmeny eller någon slags druvjuiceprovning för barn. Kanske är det inte schysst att jämföra med superbarnvänliga Kapstaden men det är svårt att låta bli.

Hur som helst så hittade våra barn på egna aktiviteter genom att jaga runt kringblåsande bös från buskar. Vi lät dem hållas ett bra tag så fick den aktiviteten helt enkelt ersätta en lekpark.

DSC_0076

Vid ingången till Jacob’s Creek underhåll barnen sig själva genom att springa efter omkringflygande grenar

DSC_0089

Springa runt på en gräsmatta är också ett sätt att underhålla sig på

När de var färdigsprungna och törstiga passade det bra att gå in i vinprovningsdelen och medan barnen släkte sin törst med varsin juice så tog vi vuxna och högg in i den mycket prisvärda vinprovningen, 10 viner för 5 dollar! En förutsättning för att vi skulle kunna njuta av provningen var dock att en av de anställda lyckades luska fram en liten leksakslåda som innehåll diverse små leksaker.

DSC_0094

Barnen leker och föräldrarna provar vin

DSC_0100

Vinprovningsdelen på Jacob’s Creek i Barossa Valley

DSC_0081

Vid druvodlingarna på området kunde man smaka på olika sorters druvor

Summa summarum kan man väl säga att om man vill besöka en vingård i Barossa Valley med små barn så bör man ta med egna aktiviteter eller kanske helt enkelt inte åka dit.

Clare Valley

Efter den något bittra lärdom från Barossa Valley provde vi ännu en gång att leta upp de mest barnvänliga vingårdarna och se vad de hade att erbjuda. Clare Valley är känd för sin Riesling och därav finns det något så passande som en Riesling Trail där man kan cykla eller promenera i hela 33 kilometer mellan olika vingårdar. Vi valde att hyra cyklar under några timmar och ta oss fram några kilometer längs denna trail (tur att vingårdarna ligger tätt!).

Sevenhill Cellars

Till Sevenhill Cellars åkte vi för att det låg nära vår camping och vi hade hört att det skulle vara bra för barn. Visst hade de en liten rithörna med böcker och lite leksaker men våra barn tröttnade rätt snabbt så det blev ett kort stopp.

DSC_0336

Barnhörnan på Sevenhill Cellars, litet och mörkt

Cykeltur längs Riesling Trail

Hur genialiskt är det inte att man gjort en 33 kilometer lång cykel- och promenadväg mellan vingårdarna. Man slipper cykla bland trafiken längs vägen, omgivningen är fantastiskt vacker och du får dessutom motion på samma gång. Brilliant.

Vi hyrde cyklar av Riesling Trail Bike Hire vilka var trevliga att ha att göra med. Två stycken cyklar och en cykelvagn för barnen gick på 65 dollar för fyra timmar.

Med vår medhavda kylbox med lunch gav vi oss av och hann cirka tre kilometer innan barnen ville ur och leka i en lekpark. I lekparken åt vi även lunch och blev kvar tills vi insåg att vi inte skulle hinna köra längre. Vi fick därför besöka de två vingårdarna som låg på vägen tillbaka till cykeluthyraren.

DSC_0065

På cykeltur längs Riesling Trail i Clare Valley, South Australia

DSC_0067

Det var rätt trångt för barnen i cykelvagnen men det funkade

DSC_0069

Vackra vyer längs Riesling Trail i Clare Valley, South Australia

DSC_0080

Lekparken i Sevenhill där vi spenderade mycket tid

Tim Adams

Tim Adams möttes vi av en inte så entusiastisk personal men en väldigt god Semillion. Barnen tyckte att det var urtråkigt eftersom det inte fanns något att göra och att vi fick lov att avbryta vår kung, drottning och rövare-lek till förmån för vinprovning. Besöket blev snabbt avklarat och leken kunde fortsätta.

DSC_0083 (1)

Vinprovning på Tim Adams i Clare Valley, South Australia

Kirrihill Wines

På en varm dag med en temperatur på uppemot 30C hann vi inte cykla lång förrän det var dags för vätskepåfyllning. Vi hittade ett café som lämpligt nog låg bredvid en vingård, Kirrihill Wines. Med supertrevlig och pratsam personal kunde barnen trivas trots att det varken fanns leksaker eller aktiviteter för dem. Det fick dock bli ett kort stopp eftersom barnens intresse falnade snabbt efter det att kakan var uppäten.

DSC_0085

Mysig miljö på Kirrihill i Clare Valley, South Australia

DSC_0090

Vi var ensamma besökare på Kirrihill i Clare Valley, South Australia

McLaren Vale

Den vackraste av de fyra vindistrikt vi besökt hittills i Australien, placerat mellan berg och hav. Efter att ha bott granne med vindistriktet under en veckas tid så har vi spenderat förmiddagarna på stranden och eftermiddagarna på vingårdarna. En utmärkt kombination enligt oss.

Gemtree Wines

Gemtree Wines är den bästa vingården för barnfamiljer som vi har besökt hittills i Australien. En lekpark bredvid verandan som för övrigt har en fantastisk vy över vinodlingarna, pennor och målarbok för en billig penning och supertrevlig personal. Missa inte att köpa en delikatessbricka med enbart lokalodlade produkter så som oliver, ostar och marmelad. Det kanske viktigaste av allt, vinet är utsökt!

DSC_0151

Mysiga och trevliga Gemtree Wines i McLaren Vale, South Australia

DSC_0152

Superfin utsikt från verandan på Gemtree Wines i McLaren Vale, South Australia

DSC_0149

Lekparken på barnvänliga Gemtree Wines i McLaren Vale, South Australia

DSC_0141

Gott vin och god delikatessbricka på Gemtree Wines i McLaren Vale, South Australia

Woodstock Wine Estate

Woodstock Wine Estate besökte vi två gånger, inte för vinets skull utan enbart för att vara med och mata kängurur. Vid vårt första besök var det helgdag och halva staden hade kommit med sina barn medan vi vid andra tillfället var de enda med barn och vi fick mata varsin känguru med nappflaska.

Vingården har även en lekpark som ligger strategiskt placerad bredvid restaurangen och vinprovningen. En bra vingård för en barnfamilj helt enkelt!

DSC_0069

Lekparken vid Woodstock Wine Estate i McLaren Vale, South Australia

DSC_0082

Sonja matar en känguru på Woodstock Wine Estate i McLaren Vale, South Australia

Wirra Wirra Vineyard

Wirra Wirra Vineyard åt vi en god lunch på en väldigt välbesökt restaurang. De hade ingen barnmeny men kunde ordna några ost- och skinktoasts till barnen. Det fanns lite pennor och papper för de små att sysselsätta sig med medan vi väntade på maten men inget annat som talade för att det är en barnvänlig vingård.

DSC_0187

Harry’s deli på Wirra Wirra Vineyard där vi åt en god lunch

DSC_0185

Det finns en utsiktsplats på Wirra Wirra Vineyard där man kan titta ut över vinodlingarna

Doc Adams Wines

Återigen möttes vi av trevlig och välkomnande personal på vingården Doc Adams Wines. Här finns en stor gräsmatta där barnen kan springa omkring och även en stor korg med bollar som de kan leka med. Kakor till barnen och en ostbricka till de vuxna kunde avnjutas på deras vinrankeinklädda veranda.

DSC_0068

Den mysiga verandan på Doc Adams Wines i McLaren Vale, South Australia

DSC_0063

Ivan var sysselsatt med en boll och en stor gräsplan på Doc Adams Wines

 

//Anna-Stina

En reaktion på ”Vindistrikten i South Australia – med barn!

Lämna ett svar