Porto med barn

Den första stad vi besökte i vårt nya ”hemland” var Porto. När vi någon dag tidigare bestämt vilken rutt vi skulle ta genom Portugal debatterade vi om vi skulle undvika Porto, vilken är Portugals andra största stad, just på grund av dess storlek. Stora städer kan ju ibland kännas jobbiga att ta sig an med små barn. Men som tur var så bestämde vi oss att spendera en dag och natt i denna, som det sedan visade sig, helt underbara stad.

Att bo på hotell i Porto är rätt så dyrt. Nu bodde vi i och för sig på ett fint fyrstjärnigt hotell, men i utkanten av centrum och det var absolut det dyraste av alla hotellrum vi bott på under vår resa genom Europa.

Då vi återigen inte visste någonting om den stad vi skulle spendera dagen i frågade vi efter en karta i receptionen och det viktigaste av allt, vart ligger närmsta lekpark? Vi begav oss ut strax efter klockan tolv och promenerade in mot stadens centrum. Den angivna lekplatsen låg längs vägen men den blev ratad efter endast några minuters lek för att den inte var tillräckligt stor.

DSC_0488

Den ”lilla” lekparken i Porto

Väl inne i de mer centrala delarna av Porto började dess riktiga karaktär att ta form. Smala, branta kullerstensgator kantade med färgglada fasader och historiska byggnader. Allt i en otroligt skön mix tillsammans med floden Douro som dyker upp lite här och där från olika miradouros (utsiktplaster) runt omkring i staden.

Vad har då Porto att erbjuda? Jo bland annat detta!

Promenera

Det som karaktäriserar Porto mest är dess höjdskillnad vilket leder till att man på vissa ställen får gå i branta trappor för att ta sig upp. Vi drog runt på en fullpackad barnvagn, tack och lov storleken mindre, men det var ändå vissa stunder tillräckligt ansträngande. Hade barnen varit mindre och vi hade haft en dubbelvagn så är jag inte säker på att vi hade tagit oss fram på alla trånga och branta gränder. Turligt nog tycker vår femåring om att gå och när vi summerade den totala sträckan på kvällen visade det sig att vi promenerat hela åtta kilometer upp och ner genom Porto. Heja Sonja!

DSC_0562

Den promenerande familjen i Porto

DSC_0564

Trånga och mysiga gränder i Porto

DSC_0572

Gamla, vackra byggnader i Porto

DSC_0499

En sluttande gata i Porto

IMG_4791

Så här såg det ut på många ställen i Porto

DSC_0680

Upp och ner i hela Porto

Ponte Luís I – bron med utsikt

Bredvid Sé do Porto, den stora katedralen ligger bron Ponte Luís I, från vilken man får en fantastisk vy över Duorofloden och de närliggande kvarteren. Det går att promenera över bron men var försiktig för titt som tätt kommer det spårvagnar körande i båda riktningarna.

DSC_0524

Utsikten från bron Ponte Luís I

DSC_0522

Utsikten från bron Ponte Luís I

DSC_0518

Utsikten från bron Ponte Luís I

DSC_0515

Väggmålning vid bron Ponte Luís I

Sé do Porto – Porto-katedralen

En av de äldsta och mest besökta sevärdheterna i Porto är Sé do Porto, den ståtliga Katedral som byggdes mellan 11- 1200-talet. Vi gick dock aldrig in i Katedralen utan nöjde oss med att beskåda den från utsidan. Det räckte gott och väl när vi hade två små barn med oss.

DSC_0510

Sé do Porto, den berömda Porto-katedralen

DSC_0560

Sé do Porto, den berömda Porto-katedralen

DSC_0548

Sé do Porto

DSC_0549

Vackra detaljer på Sé do Porto

World of Discoveries

Om man är i Porto tillsammans med barn så är ett givet val ett besök på World of Discoveries. På detta museum får man lära sig historien om de portugisiska upptäcktsresarna. Höjdpunkten på museet är att man får åka en båttur i sakta mak, genom uppbyggda länder och platser samtidigt som man får historien berättat för sig genom hörlurar. Lite som spöktåget fast utan spöken och med portugisiska upptäcktsresande och soldater istället. Både barnen och vi vuxna tyckte detta var superkul!

DSC_0624

Utanför World of Discoveries, Porto

DSC_0576

Ivan beundrar skeppen inne på World of Discoveries i Porto

DSC_0615

Båtturen inne på World of Discoveries i Porto

DSC_0613

Båtturen inne på World of Discoveries i Porto

DSC_0607

Båtturen inne på World of Discoveries i Porto

DSC_0618

Båtturen inne på World of Discoveries i Porto

 

Jardim Do Palacio Do Cristal

De flesta som reser med barn vet hur viktigt det är med lekparker. Porto var inget undantag. Efter vårt besök på World of Discoveries skulle vi ta oss upp till Jardim Do Palacio Do Cristal där vi visste att det fanns en lekpark. På kartan såg avståndet inte mycket ut för världen men verkligheten såg annorlunda ut. Efter ett stort antal branta trappsteg samt slingriga, smala kullerstensgator var vi äntligen framme vid Jardim Do Palacio Do Cristal.

Lekparken låg en bit in i parken och den var lyckligtvis tillräckligt stor för att barnen skulle kunna leka och springa av sig.

Om man besöker Jardim Do Palacio Do Cristal får man inte missa utsiktsplatsen där man kan skåda bron Ponte d’Arrábida.

DSC_0623

Utanför World of Discoveries i Porto

IMG_4792

Vägen vi klättrade från World of Discoveries till Jardim Do Palacio Do Cristal

DSC_0634

Vyn längs vägen upp mot Jardim Do Palacio Do Cristal

DSC_0661

Jardim Do Palacio Do Cristal i Porto

DSC_0654

Jardim Do Palacio Do Cristal i Porto

DSC_0658

Lekparken i Jardim Do Palacio Do Cristal

DSC_0657

Lekparken i Jardim Do Palacio Do Cristal

DSC_0648

Utsikt över Ponte d’Arrábida från Jardim Do Palacio Do Cristal

DSC_0653

Utsikt över Ponte d’Arrábida från Jardim Do Palacio Do Cristal

 

Ät Bacalhau

När du besöker Porto bör du ta seden dit du kommer och äta bacalhau, Portugals nationalrätt. Denna torskrätt är oftast otroligt god och vällagad, även på mindre finare restauranger. Portugiserna kan sin torsk helt enkelt.

Azulejos

Det fantastiska färgglada kakel som pryder var och varannan husvägg i Portugal kallas Azulejos och har blivit lite av en nationalsymbol för landet. Inget är det andra likt och man kan spendera en hel dag med att hänföras över dem. Porto är inget undantag när det kommer till Azulejos-klädda byggnader.

DSC_0500

Azulejos i Porto

DSC_0504

Azulejos i Porto

DSC_0667

Azulejos i Porto

DSC_0544

Azulejos i Porto

DSC_0503

Azulejos i Porto

DSC_0670

Azulejos i Porto

Vår Porto Bucketlist – vad hann vi inte med

  • Ta en båttur på Dourofloden
  • Klättra upp i Torre dos Clérigos
  • Portvinsprovning i Dourodalen
  • Ät mer god mat
  • Och säkerligen mycket mycket mer!

 

 

 

 

 

2 reaktioner på ”Porto med barn

Lämna ett svar