En vecka i Kapstaden, de första intrycken och reflektionerna…

Sydafrika ter sig vara ett kontrasternas land. Under vår första vecka har vi fått oerhört många intryck. Det första som mötte oss var skillnaden i levnadsstandard mellan Kapstadens invånare. Redan på väg från flygplatsen passerar man de första kåkstäderna, ett gytter av plåtskjul, elledningar och barfotabarn. Ganska snart kommer man in i Kapstadens finare områden som mer påminner om välbärgade Beverly Hills i Los Angeles, med prunkande trädgårdar, märkesbilar, höga staket och övervakningskameror. Av de vi pratat med som bor här verkar det även finnas dragna skiljelinjer mellan afrikaans- och engelsktalande vita. Med tanke på Sydafrikas historia är det kanske inte konstigt att integrationen har en lång väg att gå, i synnerhet när de ekonomiska medlen är så ojämnt fördelade. För en nyanländ svensk känns det en smula bisarrt att smutta på en krispig Sauvignon Blanc under skuggiga ekar på en vingård samtidigt som människor lever under miserabla förhållanden några hundra meter bort.

Med detta sagt, som turist finns det oerhört mycket att upptäcka och njuta av i Kapstaden. Sydafrika har ett i det närmaste perfekt odlingsklimat vilket gör att man mer eller mindre är självförsörjande avseende frukt och grönsaker. Därmed kan man köpa otroligt bra primörer till en spottstyver. Maten på i princip alla restauranger vi varit på har varit väldigt bra och med svenska mått mätt mycket billig.

img_1422

Ananas för billig penning

img_1417

Finfina frukter

dsc_0513

Färska skaldjur

Kapstaden ligger fantastiskt vackert mellan hav och branta berg. Det känns svindlande att man i princip kan surfa varje dag någonstans längs Kaphalvön, att man både i och utanför staden hittar hundratals vingårdar, förstklassiga restauranter och stränder. Lägg till suverän dykning och vandring till detta.

img_1449

Surf på Long beach, Kommetjie

dsc_0527

Misty Cliffs

dsc_0711

Vingården Tokara

dsc_0445

Stranden i Fish Hoek

dsc_0110

Strandpromenaden i Fish Hoek

Slutligen några små reflektioner från första veckan:

  • Sydafrika, eller åtminstone Kapstaden, kan sitt kaffe. Till och med på surfstranden i Kommetjie kan man få en god Cappuccino!
dsc_0566

kaffevagnen på Long beach, Kommetjie

  • Det är ett mysterium hur sydafrikaner diskar, hittills har vi inte hittat några diskborstar i någon av mataffärerna vi varit i, bara svampar och stålull. Här kan någon tjäna miljoner.
  • Uppenbarligen använder man inte hushållspapperet till händer eller ansikte då det luktar någonting mellan kattpiss och gödsel. Frågan är var i hemmet man tolererar lukten av kattpiss och gödsel.
  • Det är bra med lite trafik på gatorna så man blir påmind om att ligga i vänsterfilen när man kör. Även när man varit här en vecka.
  • Solen på dessa breddgrader är oförlåtande redan från morgonen om man sitter på en surfbräda ute i vattnet. Något man inte märker i de konstanta sydöstliga vindarna.
  • Tyvärr så sopsorterar man inte, utan slänger ALLT i samma soptunna.
  • Många restauranger har förstått det där med att barn behöver sysselsättas för att föräldrarna och resten av gästerna skall få matro. Tummen upp för lekhörna i anknytning till restaurangen! Här kan du läsa mer om tips på barnvänliga restauranger i Kapstaden.
img_1438

Lekplats vid restaurangen Espresso.kom i Kommetjie

  • Det blåser en hel del och för första gången har vi fått användning av de långärmade tröjor vi alltid packar med oss på våra resor.
dsc_0154

Sälar vid hamnen i Kalk bay

  • Våra barn är inga badkrukor, de badar utan problem i 14-gradigt vatten!!!!
img_1389

Badtrollen

Lämna ett svar