Koalor och vågor längs Great Ocean Road

Bara en och en halv timme från Melbourne börjar den berömda kuststräckan Great Ocean Road som ringlar sig längs sydkusten. Den börjar och slutar någonstans mellan städerna Geelong och Warnambool.

Bell´s Beach

Det första stoppet efter Melbourne vi gjorde var i surfsamhället Torquay för att köpa våtdräkter då våra gamla har slitits ut. Det lilla vi såg av staden var kanske inte så inspirerande då vi rörde oss kring outletbutikerna i början av staden. Desto mer spektakulär var legendariska Bell´s Beach där Rip Curl Pro hålls varje år, eftersom vi inte skaffat brädor ännu fick vi nöja oss med att njuta av vågorna från stranden. För övrigt såg vi säkert ett tjugotal surfbryt längs vägen, de flesta utan en enda surfare. Denna insikt var lika förvånande som frustrerande. Få saker ger en större gubbkänsla än när tjugoåriga surfare sprintar ned till vattnet med en bräda under armen medan man själv försöker spänna upp ett soltält på stranden samtidigt som barnvagnen kört fast i sanden.

DSC_0052

Bell´s Beach där surftävlingen Rip Curl Pro hålls varje år

DSC_0032

Surfbrytet granne med Bell´s Beach

Lorne och Apollo Bay

Många åker Great Ocean Road över dagen från Melbourne men ärrade som vi är från vår europeiska bilsemester i höstas så har vi hackat upp våra bilkörningar i Australien till max tre timmar om dagen. Vi spenderade därmed första natten i mysiga Apollo Bay. Dessförinnan träffade vi vänner och gjorde ett långt stopp i ännu mysigare Lorne som har både en gigantisk lekpark och en barnvänlig strand.

DSC_0066

Lorne är en liten charmig kuststad längs Great Ocean Road

DSC_0068

Det finns en mycket fin lekpark precis vid stranden i Lorne

DSC_0094

Magisk strand i Lorne där barnen var sysselsatta länge

DSC_0122

Great Ocean Road precis när vi lämnat Lorne och körde västerut

DSC_0147

Utsikten från vår camping i Apollo Bay var fantastisk

Cape Otway

Dag två fortsatte vi till Cape Otway, vars fyr är belägen näst längst söderut på australiska fastlandet. Här åt vi en blåsig picknick efter att ha på vägen dit sett våra första koalor i Australien. Dessa djur är inga actionfigurer direkt när de sovandes klamrar sig fast i trädkronorna, ändå smälter vi alla så fort vi får syn på en eftersom de sannolikt är de sötaste djur som evolutionen frambringat.

DSC_0151

Varning för dinosaurier till Ivans stora förtjusning!

DSC_0178

Det var minst sagt blåsigt vid fyren i Cape Otway

DSC_0168

Det gamla telegrafhuset vid Cape Otway fascinerade både stora och små

DSC_0172

Picknicklunch vid ett blåsigt Cape Otway

DSC_0125

Kan detta vara världens sötaste djur?

DSC_0155

Vi lyckades se ett antal koalor längs Great Ocean Road

Twelve Apostles

Efter Cape Otway slingrar sig Great Ocean Road vidare till det stora dragplåstret; klippformationerna Twelve Apostles, som måste vara de mest fotograferade stenarna i Australien efter Uluru. Direkt kan man konstatera att ingen bild kan göra de mäktiga klipporna rättvisa, de är en väldigt imponerande syn. Problemet är att ALLA turister i Melbourneområdet tycker samma sak varvid man får värja sig mot hundratals fäktande selfiepinnar och segergestikulerande kineser på utsiktsplatsen. Sista stoppet på resan blev Port Fairy där vi tillbringade natten innan fortsättningen mot South Australia.

DSC_0246

Entrén till Twelve Apostels där det finns ett kafé och toaletter (och massor av turister)

DSC_0199

Vi såg en liten Vallaby vid promenadstigen ut till Twelve Apostels

DSC_0207

Fullt med folk vid Twelve Apostles längs Great Ocean Road

DSC_0209

Det var värt att trängas med alla turister vid Twelve Apostels

 

//Marcus

En reaktion på ”Koalor och vågor längs Great Ocean Road

Lämna ett svar