Hållbar turism på Island – hur tänker vi kring vårt resande?

Hållbar turism har det pratats om länge men på senare år har diskussionen kring det verkligen tagit fart. Vi lever i en värld som har begränsade resurser och om vi vill fortsätta att resa så behöver vi göra det på ett mer hållbart sätt än vi kanske gjort tidigare.

Hur arbetar Island med hållbar turism

Ett land som ökat sin turism avsevärt de senaste åren är Island som har gått från 500 000 besökare år 2010 till hela 2.2 miljoner under 2017. Bra för turismnäringen ja men sämre för deras sköra och vackra natur. Hur kan då ett sådant litet land som Island med endast cirka 340 000 invånare och med en infrastruktur därefter ta hand om så många turister på ett hållbart sätt? Jo under ett seminarium som jag hade äran att få medverka på pratade Islands första dam Eliza Reid samt Promote Islands representant Inga Hlín Pálsdóttir om just detta.

DSC_0823

Islands första dam Eliza Reid

DSC_0829

The Icelandic Pledge, in och läs och memorera till nästa resa

Promote Iceland har varit väldigt uppfinningsrika vad gäller olika tillvägagångssätt att skydda sin natur och de lägger stor fokus på att försöka utbilda sina besökare i hållbar turism.

  • Iceland Academy – Här finns ”kurser” och information om vad man skall tänka på för att vara en hållbarhetstänkande turist på Island. Vart får man tälta, hur och vart får man köra med bilar med mera.
  • The Icelandic Pledge – Mycket bra ”budord” som jag tycker att alla turister över hela världen bör följa! In och läs och memorera till din nästa resa!

Hur tänker vi kring vårt resande?

Vi är väl medvetna om att det är dåligt för miljön att flyga det är inget snack om den saken. Vi vet detta men väljer ändå att flyga några gånger per år, som så många andra människor. Vi är även medvetna om att det inte på något sätt går att kompensera fullt ut för den negativa påverkan en flygning har på miljön men vi försöker så gott vi kan.

  • Vi flyger hellre sällan och stannar borta länge på samma plats än flyger fler gånger till olika ställen. Vårt longstay-tänk grundar sig bland annat i att vi vill ha en så liten negativ påverkan på miljön som möjligt genom att flyga så lite som möjligt.
  • Vi sorterar alla våra sopor alltid, vare sig vi är i Stockholm, Dalarna eller på resande fot!
  • Vi handlar så mycket vi bara kan på second hand. Den största delen av barnens julklappar i år inhandlades på Myrorna och Erikshjälpen.
  • Vi försöker i övrigt att hålla nere vår konsumtion vad det gäller kläder, skor och andra ”icke nödvändiga” produkter så mycket det bara går.
  • När det kommer till mat så försöker vi handla så närproducerat och ekologiskt som det bara går. Vi försöker även att handla i säsong, man kanske inte behöver äta exempelvis jordgubbar året om.
  • Vi är sparsamma med vatten och el.

 

Vad är dina tankar kring hållbart resande? Berätta gärna!

//Anna-Stina

2 reaktioner på ”Hållbar turism på Island – hur tänker vi kring vårt resande?

Lämna ett svar