I Tempelherreordens näste!

Under vår bilresa genom Europa mot Lissabon blev det sista stoppet Convento de Cristo i staden Tomar, något som visade sig bli den häftigaste historiska upplevelsen hittills.

Klostret grundades 1160 av Tempelherreordens stormästare. Förutom att tempelherreorden är sjukt häftig i sig för både små och stora barn som gillar riddare och drakar (det vill säga Marcus och Ivan), så lade efterföljarna Kristusordern grunden för Portugals upptäcktsfärder och stormaktstid. Vilket även det är exalterande eftersom det har med sjöfarare och pirater att göra. Följaktligen hade vi höga förväntningar innan vårt besök, eftersom vi läst på en del historia kring detta och dessa förväntningar infriades med råge. Det är få platser vi känt historiens vingslag så påtagligt.

Innan man kommer fram till själva klostret och alla dess byggnader finns det ett stort område att utforska med spännande ruiner, en gammal köksträdgård, citrusodlingar och en vacker utsikt över bebyggelsen nedanför.

 

DSC_0830

De små utforskar den vildvuxna trädgården vid Convento de Cristo i Tomar

DSC_0850

Convento de Cristo i Tomar

DSC_0856

Tempelherreordens emblem i den gamla muren vid Convento de Cristo

DSC_0829

Convento de Cristo i Tomar

Inne i klostret kan man ströva runt i timmar och hänföras av alla vackra byggnader, detaljer och utsmyckningar. Det känns som att man vandrar omkring i en labyrint där man upptäcker nya skrymslen och vrår vart man än går. Tyvärr tyckte barnen inte att det var lika spännande att titta på gamla byggnader som vi vuxna så vi fick avbryta vårt besök tidigare än vi önskat. Troligtvis kommer vi tillbaka hit igen i framtiden. Bara vi vuxna!

DSC_0861

Convento de Cristo i Tomar

DSC_0866

Det vackra kapellet i Convento de Cristo, Tomar

DSC_0869

Convento de Cristo i Tomar

DSC_0872

Convento de Cristo i Tomar

DSC_0870

Utsmyckningar på Convento de Cristo i Tomar

 

 

//Anna-Stina

2 reaktioner på ”I Tempelherreordens näste!

Lämna ett svar