Magiska skogen och en halv get i Coimbra

Portugals nationalskog Bussaco

På väg ned genom Portugal valde vi att göra en liten avstickare till en av Portugals nationalskogar Bussaco. Parken som är inhägnat av en mur sträcker sig över 105 hektar och rymmer 700 olika sorters plantor som samlats in världen över från olika upptäcktsresande. I mitten tronar Palace do Bussaco, ett gammalt lyxhotell som fortfarande är i bruk. Vi visste inte riktigt vad vi hade att vänta annat än att det beskrevs som en ”magisk plats” och vi tänkte att träden skulle erbjuda välkommen skugga under middagshettan. Visst var platsen fin men sannolikt skulle skogen vara mer intressant om man besatt lite botanisk kunskap. Vi upplevde väl kanske att den såg lite ut som vilken skog som helst och skulle inte köra någon större omväg för att besöka den. Mest spektakulärt var det gamla hotellet samt området med jätteormbunkarna.

DSC_0729

Hotellet Palace do Bussaco

DSC_0687

En gammal ruin i ”magiska skogen” Bussaco

DSC_0694

Vattenfallet Fonte Fria i Bussaco

DSC_0701

Vattenfallet Fonte Fria i Bussaco 

DSC_0712

”Magiska skogen” Bussaco

DSC_0718

”Magiska skogen” Bussaco

DSC_0721

”Magiska skogen” Bussaco

Coimbra

Natten valde vi att spendera i inlandet i den gamla universitetsstaden Coimbra eftersom denna låg på ett lagom avstånd till slutdestinationen Lissabon. Vi tänkte att vi ville se något som var för långt bort för att göra en dagstur från Lissabon, eftersom vi kommer spendera två månader i staden och sannolikt kommer utforska närområdet. I sedvanlig ordning bokade vi hotell rätt sent och hamnade lite i utkanten av staden, ett plus var att det fanns pool vilket var behagligt då det var närmare trettio grader varmt när vi kom fram.

Coimbra är en väldigt mysig och livlig stad med branta kullerstensgator, trånga gränder och små torg kantade av restauranger. Vi gick något planlöst in i staden och tog i princip första bästa restaurang vid Praca do Comercio, vilket visade sig vara ett lyckokast med förträfflig bacalhau och i mitt fall en gigantisk Chanfana, getgryta.

Vi satte därefter kursen mot Coimbras dragplåster, universitetet som grundades 1290 (!) i Lissabon och några år senare flyttades till Coimbra. Universitetet är väldigt vackert och ligger högt beläget med utsikt över floden Mondego, Sonja bestämde att hon skulle studera där när hon blir stor. Alla var rätt trötta när dagen var slut och sov tungt utom jag som hade en halv get att smälta under natten.

DSC_0742

Praca do Comercio i Coimbra

DSC_0740

Coimbra

DSC_0748

Coimbra

DSC_0752

Blomsterinspektion i Coimbra

IMG_6413

Bära barnvagn i branta gränder i Coimbra

DSC_0812

Sluttande kullerstensgator i Coimbra

DSC_0814

Slitna fasader och sluttande gator i Coimbra

DSC_0772

Universitetet i Coimbra

DSC_0791

Utsikt över floden Mondego uppifrån Universitetet i Coimbra

DSC_0803

Universitetet i Coimbra

DSC_0801

Det gamla biblioteket vid Universitetet i Coimbra

//Marcus

Lämna ett svar