San Sebastián med barn

Om man är på besök i Biarritz är det något av ett måste att ta sig söderut, över gränsen till Spanien och till den pittoreska staden San Sebastián. Här hittar man något för alla intressen; en lång härlig sandstrand, gamla byggnader och kyrkor, lekparker och pintxos för alla smaker. Vårt besök denna gång var det åttonde(!) i ordningen med barn och vi kommer definitivt tillbaka. Staden är väsentligt större än Biarritz men vi brukar hålla oss inom ett promenadvänligt område kring gamla staden.

Att ta sig hit från Biarritz

När man åker söderut från Biarritz kan man välja att åka den snabbare motorvägen, resan tar då cirka 45 minuter, eller slingra sig fram längs kusten vilket är betydligt finare men även cirka 45 minuter längre. Vi brukar ta den långa vägen dit och den korta hem. På motorvägen kommer ett antal vägtullar som helt godtyckligt valt att acceptera eller inte acceptera våra kreditkort, de har således helt anammat den franska byråkratins mentalitet och lynnighet och därför är det bra att ha med sig några mynt till dessa.

Har man inte tillgång till bil kan man välja att åka tåg eller buss vilka det finns ett stort antal avgångar att välja mellan.

Strandpromenaden och lekpark

Väl när man kommer in i San Sebastián brukar vi köra raka vägen mot La Concha, strandpromenaden, och för enkelhetens skull parkera i något av betalparkeringshusen som finns där. Strandpromenaden är med utsikt över bukten ett av stadens dragplåster och för barnen finns både en populär gammal sekelskifteskarusell och en stor och fin lekpark. Stranden nedanför är både fin och barnvänlig.

DSC_0493

Strandpromenaden 

DSC_0390

Strandpromenaden vid lågvatten

DSC_0490

Strandpromenaden vid högvatten

DSC_0483

Alderdi Eder-parken vid Strandpromenaden

DSC_0449

Alderdi Eder-parken

solnedgang-san-s

Skymning i San Sebastián

lekparken-i-san-s-sonja

Lekparken vid Alderdi Eder-parken

dsc_0338

Lekparken vid Alderdi Eder-parken

Pintxos i gamla staden

Besöket brukar alltid kantas av vin och pintxos, något som enklast kan avnjutas i den gamla delen av staden som ligger ett stenkast från strandpromenaden. Pintxos har blivit rätt hypat på senare tid och kan läggas till listan av mattrender som poké, pulled pork och syrade grönsaker som Instagramas kors och tvärs just nu. Om sanningen ska fram så är det ju inte jätterevolutionerande med brödskivor med olika typer av pålägg, snarare kan man ju tycka att det borde vara standard på barer även i Sverige att servera detta. Men, det är trots allt väldigt mysigt att ta ett glas cider i gamla stan med en skål Pimentos de Padrón framför sig. Vi har prövat några stycken pintxosställen och alla har varit bra.

DSC_0440

Pintxos i gamla staden

img_7824

Pintxos

I gamla staden, nära San Telmo muséet, finns ytterligare en lekpark som barnen brukar leka i. Denna ligger i närheten av surfstranden, Playa de Zurriola, om man vill kolla in vågorna när man ändå är där. Flera glassbarer finns i och omkring gamla staden vilka utgör effektiva mutor för trötta små och stora resenärer. Under högsäsong kryllar det av turister i området så sannolikt klarar man sig bra utan att kunna spanska.

 

 

 

 

 

DSC_0422

Lekparken nära San Telmo muséet

DSC_0429

Lekparken nära San Telmo muséet

Lämna ett svar