Dalahästar, Zornmuseet och en väldigt lång brygga

När svärföräldrarna från Stockholm var på besök, tog vi tillfället i akt att göra en utflykt som vi länge tänkt göra, men vi aldrig kommit iväg på. Dalahästtillverkning i Nusnäs, Zornmuséet i Mora samt en glass på långbryggan i Rättvik. En mycket trevlig utflykt som vi kan dra följande slutsatser av: Dalahästar är otroligt dyra (men fina), Alla butiker och många restauranger är stängda i Mora på söndagar och släpp inte lös en treåring bland Anders Zorns konstverk!

Nusnäs – Dalahästtillverking

För mig finns det inget mer svenskt än en traditionellt rödmålad Dalahäst. Även om jag är uppvuxen omgiven av Dalahästar, eller kanske bara därför, tycker jag att de är jättefina och kan inte få nog av dem. Hade de inte varit så väldigt dyra hade jag ägt ett stort antal, helst en lila, eller en svart med paljetter som fanns att köpa i shopen hos Nils Olsson Dalahästar i Nusnäs. Här finns inte bara en shop att gotta sig i utan här kan man även se hur tillverkningen av Dalahästen går till, från täljning, till färgning till den slutgiltiga handmålningen.

Roligast av allt under vårt besök var enligt våra barn de stora dalahästarna som de fick rida på.

DSC_0640

Nusnäs

DSC_0618

Nusnäs

DSC_0638

Bäst enligt barnen

DSC_0613

Dalahästtillverkning i Nusnäs

DSC_0612

Dalahästtillverkning i Nusnäs

DSC_0639

Dalahästtillverkning i Nusnäs

DSC_0599

Handmålning av Dalahästar

DSC_0601

Jag vill ha den svarta med paljetter tack!

DSC_0603

Fina traditionella Dalahästar

DSC_0604

Denna vill jag också ha!

Mora – Zornmuséet

Vid lunchtid, eller snarare efter lunchtid, nådde vi så Mora. Blodsockernivån var låg hos somliga så det var inte läge att välja restaurang med omsorg. Till vår stora förvåning var dock de flesta restauranger stängda på söndagar, men nere vid Siljan hittade vi som serverade buffé.

Utanför restaurangen låg lämpligt nog en lekpark där barnen kunde leka av sig innan vi skulle vidare till vårt nästa stopp, där lek och spring inte är så lämpligt. Centralt i Mora ligger Zornmuséet som har en utställning med nytt tema varje år. I år heter utställningen passande nog för oss Frankofiler, Zorn och Frankrike.

Till Zornmuséet eller vilket annat museum som helst med tavlor värda miljoner, skall man nog undvika att ta med sig en trotsig treåring. Efter tio minuter på museet fick Ivan nog av allt tittande och tryckte sina treåriga glassfingrar mot en Velázquez från 1600-talet. Därmed slutade pappas och Ivans besök, det var roligare att titta på älven och campingen på andra sidan.

DSC_0650

Lekparken vid Siljan i Mora

DSC_0659

Ingången till Zornmuseet

DSC_0661

En entusiastisk femåring på Zornmuseet

DSC_0671

Zorngården

Rättvik – Långbryggan

En mysig badstrand är sandstranden vid långbryggan i Rättvik. När vi stannade till här var det dock långt ifrån badväder, med en termometer som visade 16C och vindar som gjorde att det kändes ännu kyligare. Vi trotsade dock kylan och köpte varsin glass innan vi begav oss ut de 628 metrarna till den lilla konstgjorda ön ute i Siljan. Vill man kan man promenera i vattnet ända ut till ön då det är otroligt långgrunt.

//Anna-Stina

DSC_0690

Långbryggan i Rättvik

DSC_0705

Långbryggan i Rättvik

Lämna ett svar