Förberedelser inför vår resa, varför blir det alltid så kaotiskt?!

Återigen är det dags för oss att ge oss ut på äventyr och som alltid innebär tiden innan avfärd smärre kaos för vår del. Marcus har alltid en intensiv jobbperiod under några veckor och jag eller något av barnen lyckas alltid bli sjuka lägligt i förberedelseprocessen, så även denna gång.

När man skall vara bortrest under en längre period är det oftast mycket som skall ordnas och utöver det så brukar det alltid dyka upp oförutsedda händelser. Vi som skall ut på bilsemester för första gången lyckas självklart få motorfel på vår bil just precis nu vilket innebar verkstadsbesök och administrativt arbete.

Här är lite av det vi fixat med de sista veckorna;

Sjukvårdskort

Inför denna road trip i Europa har vi skaffat något vi aldrig haft förut men alltid bör ha med sig på sin Europaresa, ett EU-kort (europeiska sjukförsäkringskortet). Detta beställer man via försäkringskassan och det underlättar vid eventuella sjukhusbesök.

Försäkring

Om man skall vara borta en längre tid så kan det vara nödvändigt att teckna en tilläggsförsäkring eller en reseförsäkring.

Pass

Behöver man förnya sitt pass? Kolla även upp hur lång tid efter hemresan som passet måste vara giltigt, olika regler för olika länder.

Hyra ut bostaden

Detta moment är mer tidskrävande än man kan tro. Det gäller att hitta rätt hyresgäst, ansöka om lov från styrelsen, skriva kontrakt och sist men inte minst FLYTTSTÄDA. Vi har redan flyttstädat en gång denna sommar då vi hyrde ut lägenheten i Stockholm och nu är det alltså dags igen. Vi har inte mindre två hus vi kommer att hyra ut under hösten och det tar lite tid att plocka undan och städa dem. Inte minst när man har två stycken vildingar som springer och drar ut allt man precis plockat undan.

Vem tar hand om posten?

Eftersändning av post, be hyresgästen ta hand om posten, eller någon annan lösning.

Packa – för olika årstider

Vi är vana att alltid packa tunna sommarkläder på våra resor vilket är lättpackat och inte tar så stor plats. Denna gång behöver vi packa sommar-, höst- samt vinterkläder då vi kommer att vara i Portugal hela hösten och sedan bila hem genom ett vintrigt europa i december. Här är lite andra tankar kring hur vi packar inför resa med barn.

Beställa linser

Kan tyckas som en småsak men utan linser blir det ju lite krångligt. Var dessutom ute i god tid så att du är säker på att du får dem levererade i tid (om du beställer på nätet).

Aktiviteter till barnen

Vad kan barnen sysselsätta sig med i bilen för att klara av alla timmars bilkörning och dessutom inte bli åksjuka på köpet. Vi har inhandlat mängder av ljudböcker och skivor som kommer att gå varma. Undrar hur många mil vi hinner köra innan vi slänger ut Krakel Spektakel genom fönsterrutan?

Serva bilen

Skall man ut på road trip med sin egen bil så kan det vara läge att serva den innan avfärd. Vår motor krånglade så vi var så illa tvungna att ta in den på reparation. En härlig oförutsedd utgift!

Tvätta och städa bilen

Kan vara en bra grej att göra så att man slipper irritera sig över högen med grus på bilgolvet varje gång man kliver in i bilen.

Vilken väg skall vi åka?

Ta dagen som den kommer eller boka hotell i förväg. Vi har dividerat i all oändlighet och kommit fram till att vi vill ha friheten att kunna välja hur vi vill att var dag skall se ut och därför valt att inte förboka några hotell.

Vi är superpeppade på att få sätta oss i bilen den 5e med surfbrädorna på taket och kusin vitamin i högtalarna. Alla slitiga förberedelser är så värt vad som komma skall!

//Anna-Stina

 

Lämna ett svar