Drakensberg med barn

Något som stått på vår agenda sedan vi började planera vår Sydafrikaresa, samt en av anledningarna varför vi valde just KwaZulu-Natal, är Drakensberg. Detta imponerande bergsmassiv sträcker sig cirka 200 kilometer och bildar en naturlig gräns mellan Sydafrika och Lesotho. Vi visste att vi ville dit men vi visste inte vilken del vi skulle besöka. När vi gjorde våra efterforskningar tänkte vi såhär:

  • Vi vill komma så nära naturen som möjligt, och eftersom vi inte kan vandra några längre sträckor med tanke på barnen så var det viktigt att boendet hade vacker, naturnära utsikt.
  • Vi ville minimera bilkörningen från boende till naturupplevelse så därför var ett boende ”mitt i smeten” viktigt.
  • Barnaktiviteter! Ett måste var att boendet skulle ha ett stort utbud av aktiviteter för barn.

Vårt val föll på Champagne castle hotel vilket ligger cirka två timmar och fyrtio minuter från Durban. Längst vägen gjorde vi ett stopp i staden Pietermaritzburg för att handla ShweShwetyger samt äta lunch.

Övervägande delen av resan går längst den stora motorvägen N3 vilken är väldigt stor och fin, där trafiken flyter på bra. Vägen klättrar långsamt uppåt, vilket gör att vegetationen ändras från frodigt och tätvuxet till granskogar och åkrar. I vissa sekvenser längst vägen kunde man lika gärna ha varit i Dalarna eller i Skåne, med lite modifikationer så klart! När man sedan tar av från motorvägen och börjar köra in mot bergen så ändras omgivningen återigen. De omålade lerhusen breder ut sig och antalet lösgående kor och getter ökar drastiskt i antal. Här är det landsbygd med stort L.

Hotellet vi valde, Champagne Castle hotel, ligger vid foten av topparna Champagne peak, Cathkin peak, så nära bergen man kan komma med bil i just detta område. Det absolut bästa med hotellet var utsikten, vackrare får man leta efter. Fler plus var att det fanns vandringsleder som utgick från hotellet där det funkar bra att ta med barnen. Vi tog en tur på en av lederna och vi såg babianer, antilop, krabbor och grodor. Lite skillnad från en promenad i de svenska skogarna. Vidare finns det en pool, lekplats, en djurhage med bland annat kaniner och marsvin där man får gå in, ridturer samt ett spelrum (för större barn).

 

dsc_0973

Champagne Castle hotel

dsc_0966

Champagne Castle hotel

dsc_0892

Utsikten från vårt hotellrum

dsc_0885

Champagne Castle hotel

dsc_0914

Vandring med barnen i Drakensberg

dsc_0928

På vandring i Drakensberg

dsc_0901

Vandring i Drakensberg

dsc_0930

Champagne Castle hotel

dsc_0979

Djurhagen vid Champagne Castle hotel

dsc_0988

Hästhagen vid Champagne Castle hotel

De övriga gästerna på hotellet hade en medelålder på strax över sjuttio och det var en lågmäld stämning. Så på kvällen när vi skulle äta middag kl 18.30 var vi lite nervösa hur vår treåring skulle klara av att sitta stilla och inte skrika för mycket. Vi hade laddat med leksaker för att minimera pinsamheter. Leksakerna kom väl till pass och som tur var fanns det en skön heltäckningsmatta, då han föredrar att liggleka för tillfället. Efter en som vanligt lite lätt stressad middag med drickat halvt urdrucket lämnade vi restaurangen med hedern i behåll.


Det finns det massor av aktiviteter i Drakensberg samt i områdena runtomkring. För bästa informationen besökte vi bland annat följande sidor:

 

 

3 reaktioner på ”Drakensberg med barn

Lämna ett svar