Vingårdar med barn i Kapstaden

Runtom Kapstaden ligger flera förstklassiga vindistrikt. Många turister åker till Kapstaden just av den anledningen att besöka dessa. Vingårdarna erbjuder förutom bra viner oftast väldigt bra mat och vackra miljöer. Inom 45 minuter från centrala Kapstaden kan man komma ut i lugn och lantlig miljö, att göra detta åtminstone en gång är lite av ett måste under sitt besök i staden.

Det finns även vingårdar i Kapstadens omedelbara närhet, som Groot Constantia och Cape Point Vineyard, men de flesta turister åker ut till distrikten kring städerna Stellenbosch, Paarl, Franschoek och Somerset West. När vi har besökt vingårdar vilket vi gjort flera dagar, har vi siktat in oss på de som erbjuder något för barnen såsom lekpark eller aktiviteter. Detta för att det är omöjligt att slappna av och njuta av god mat och vin med rastlösa barn. Är det något sydafrikanerna har förstått så är det att skapa barnaktiviteter och möjligheter till lek, inte bara för barnens utan även för föräldrarnas skull!

Tips inför vingårdsbesök:

  • Tänk på att inte åka ut till vingårdarna om det skall bli riktigt varmt väder, inåt landet blåser inte de friska havsvindarna som återfinns i Kapstaden och när solen gassar blir det snabbt ganska obehagligt varmt. Lägg en sådan dag på stranden istället.
  • Vidare kan det vara kul att åka ut ett gäng eftersom då man sannolikt tar bilen behövs en nykter chaufför.
  • På helgerna är det betydligt mer folk som besöker vingårdarna jämfört med under veckodagarna. Planerar man att åka under helgen så rekommenderas det att boka bord på restaurangerna.
  • Vid eventuell vinprovning, beställ alltid den dyraste på menyn, med de finaste vinerna. Knappt någon prisskillnad men stor skillnad i smak.
  • Vid restaurangbesök, kom ihåg att boka/be om bord nära eventuell lekplats.
  • Viss vingårdar är stängda på måndagar!

De vingårdar vi besökt och varmt kan rekommendera att besöka med barn är följande:

Lourensford

Lourensford, vilket nog är vår favorit, ligger i Somerset West. Vi har ätit två gånger på deras restaurang Millhouse Kitchen som serverar utmärkt och prisvärd mat. Det bästa med restaurangen är att uteborden på baksidan vetter mot en lekpark med tre stycken ”djungle gym´s”. Barnen har en egen meny samt kritor och ritblock att pyssla med vid matbordet.

På vinprovningen, med supergoda viner, kan man välja vin/chokladprovning vilket är en höjdare för alla chokladälskare. När de vuxna provar vin kan barnen prova druvjuice med tillhörande snacks, mycket uppskattat!

Lourensford har även ett kafferosteri med servering, där barnen kan dricka en babyccino. Vidare finns där ett konstgalleri och en vacker trädgård att promenera runt i.

dsc_0106

dsc_0046

Lekparken utanför restaurangen Millhouse kitchen

dsc_0047

lekparken utanför restaurangen Millhouse kitchen

dsc_0070

Millhouse kitchen

dsc_0064

Millhouse kitchen

dsc_0135

Druvjuiceprovning på Lourensford

dsc_0129

vin- och chokladprovning på Lourensford

dsc_0100

Kafferosteriet på Lourensford

dsc_0103

Babyccino!

Vergelegen

Vergelegen ligger granne med Lourensford i Somerset West. Här finns fantastiska trädgårdar som i vissa avseenden slår den botaniska trädgården Kirstenbosch. Här finns en stor lekpark som dock ligger i full sol så ingen höjdare varma dagar, den ligger dessutom en bit från restaurangen vilket är ett klart minus. Dock kompenseras detta till viss del av sevärdheter som bambuskog att springa i, påfåglar och fyrahundraåriga kamferträd.

Den gamla huvudbyggnaden, som numera är omgjort till museum, är från år 1700 och väl värt ett besök, även för barnen.

dsc_0647

Vergelengen

dsc_0583

Lekparken på Vergelegen

dsc_0582

Lekparken på Vergelegen

dsc_0605

Museumet på Vergelegen

dsc_0862

Vackra trädgårdar på Vergelegen

Tokara

Tokara ligger strax utanför Stellenbosch i otroligt vackert och kuperat landskap. Huvudrestaurangen och vinprovningen ligger i en byggnad utan aktiviteter för barnen, däremot finns en bit bort deras barnvänliga restaurang Delicatessen som har en ypperlig lekpark i direkt anslutning samt makalös utsikt. Denna restaurang har bara öppet för lunch så vi hann bara ta en kaffe och ett glas vin men maten verkade både bra och prisvärd.

dsc_0726

Tokara

dsc_0756

Restaurang Delicatessen

dsc_0738

Lekparken utanför restaurang Delicatessen

dsc_0728

Lekparken utanför restaurang Delicatessen

dsc_0755

Restaurang Delicatessen 

dsc_0762

Boschendal

Boschendal är en mycket stor vingård i Franschoek valley där vi inte ätit men väl provat vin. Här finns stora trädgårdar och grönområden att promenera omkring i.

För barnen erbjuds bland annat ponnyridning runt området, vilket var mycket uppskattat.

dsc_0659

Vinprovning på Boschendal

dsc_0703

Uppskattad ridning på Boschendal

dsc_0678

Uppskattad ridning på Boschendal

Babylonstoren

Babylonstoren som ligger mellan Stellenbosch och Paarl, är känd för sin stora köksträdgård där man odlar allt ifrån persimon till grönkål. Allt som odlas här används i vingårdens restauranger. Vi åt på Greenhouse där man sitter utomhus, i skuggan från trädkronorna och serveras fantastiskt god mat, de har väldigt bra vegetariska alternativ.

För barnen erbjuds inga speciella aktiviteter men vi hittade en labyrint av buskar med pedalstyrda fontäner som barnen tyckte var riktigt roliga att leka med, ta med extra kläder!

dsc_0631

Köksträdgården på Babylonstoren

dsc_0607

dsc_0623

Restaurang Greenhouse

dsc_0620

Restaurang Greenhouse

dsc_0624

Restaurang Greenhouse

dsc_0646

Uppskattad dusch i värmen!

 

 

2 reaktioner på ”Vingårdar med barn i Kapstaden

Lämna ett svar