Bada i havet i Cairns? – därför har vi valt att inte göra det!

De vita, paradisiska sandstränderna med böljande palmer norr om Cairns ser väldigt badvänliga och inbjudande ut. Det finns dock några fakta som man bör veta om innan man hoppar i.

Saltvattenkrokodiler

Dessa bestar lurar i floder och längs stränder vilket är ett stort minus för den som har lust att bada i havet. Risken att bli attackerad är självklart minimal men det är en av anledningarna till att vi valt att inte bada i havet här i Cairns.

Vi ville se med egna ögon om vi lätt kunde hitta krokodiler så en dag gav vi oss ut på krokodilspaning. Vi hade fått en speciell flod och en speciell plats beskriven för oss av en vän som tidigare bott i Cairns. Vid lågvatten stannade vi till längs vägen och snirklade oss upp till en glänta med utsikt över floden. Mycket riktigt så låg där en krokodilbjässe på strandbanken och i vattnet kunde vi se åtminstone två till smyga omkring. Spännande att se krokodiler men ännu mindre sugen på att bada i havet.

IMG_7693

På krokodilspaning i Cairns

DSC_0274

Den största av de tre krokodiler vi såg under vår spaning

DSC_0270

Den här floden leder ut i havet inte långt härifrån….

DSC_0278

De är bra på att gömma sig 

Dödliga maneter

Manetsäsongen, den så kallade ”Stinger season” sägs sträcka sig från november till maj/juni och då är det inte många som badar i havet, förutom inom nätade platser samt iklädd fullkroppsdräkter som skydd. Tyvärr har det visat sig att manetnäten som är utplacerade på de flesta stränder inte är helt säkra då de små dödliga Irukandji maneterna kan ta sig igenom. En annan dödlig manet att se upp för är box Jellyfish, kallad havsgeting på svenska.

Här kan du läsa mer om vad man skall tänka på om man vill bada i havet under ”Stinger season”.

IMG_7665

Varningsskyltar vid varje strand

DSC_0324

Vår fina strand Trinity Beach där vi tyvärr inte ”kan” bada

 

// Anna-Stina

 

 

Lämna ett svar